A thai macska: a fajta története és jelenlegi helyzete a világon

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A thai macska Sziámból, a mai Thaiföldről származik, és az 1880-as években érkezett Európába, akkor még sziámi királyi macska néven. A fajta elismerésének és tenyésztésének folyamata azonban összetett kérdés. Az 1930-as évek táján két szemlélet feszült egymásnak. Az egyik irányzat arra törekedett, hogy tovább modernizálják a sziámi királyi macska küllemét, amely az 1894-es standard alapján sziámi macska néven vált ismertté, a másik irányzat hívei viszont megpróbáltak visszatérni a sziámi királyi macska eredeti külleméhez.

Az utóbbi megközelítés nyomán született meg a thai macska, mint új fajta, saját standarddal, amely megfelel a sziámi királyi macska eredeti megjelenésének. A Cseh Macskatenyésztők Szövetségének főtörzskönyvébe tett bejegyzés szerint 2019-ben a FIFe-nél Csehországban 69 thai macskát regisztráltak (melyek ott születtek vagy amelyeket importáltak), szemben a 2461 Maine Coon-nal vagy az 1706 brit rövidszőrűvel. A számadatok a 2019-es évre vonatkoznak, mivel 2020-ra vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre.

Aggasztó azonban, hogy már ilyen kis egyedszámban is nagyon eltérőek az egyes macskák küllemük és jellemvonásaik tekintetében, és sokan újra kezdenek eltávolodni az eredeti thaiföldi standardtól. Sajnos a világon sok tenyésztő nem értette meg a fajta megmentésének szándékát, a trendeket és a piaci keresletet követve a szelektív tenyésztésre összpontosít. Ez azt jelenti, hogy a Thaiföldön természetesen előforduló 4 alapszínváltozatnál (fókabarna, kék, csokoládé, lila) több színváltozatot próbálnak elérni. Emellett egyes tenyésztők igyekeznek dominánsabb és sötétebb, lila szemű, valamint aranyosabbnak tűnő testalkatú és fejformájú egyedeket elérni.
„A piaci igényeknek való megfelelés érdekében végzett túlzott szelektív tenyésztés az, ami veszélyezteti a fajta fennmaradását. Mintha az emberek nem tanultak volna a történelemből” – mondja Jana Anastázie Kadlecová, a Fancy Diamonds kennel tulajdonosa.

Szükség van tehát arra, hogy megpróbálják szervezetten megmenteni ezeket a macskákat. Thaiföldön Kamnan Preecha Pukkabut 1937-ben kezdte el az aktív mentést, mivel nagyapjától 1928 óta mindent megtanult az eredeti thaiföldi macskafajtákról, és nagyapjához hasonlóan rájött, hogy ezek a macskák hazája csillogó ékkövei.

Kamnan Preecha Pukkabut megalapította az első mentőközpontot The Thai Cat Centre (Thai Macska Központ) néven, ahol megkezdte a veszélyeztetett fajták, köztük a mai – Thaiföldön wichienmaat-nak nevezett – thai macska intenzív, célzott tenyésztését. Sajnos ez a férfi, aki oly meghatározó volt a thai macska története szempontjából, 2017-ben elhunyt. A Központot unokája vette át, aki igyekszik folytatni nagyapja munkáját.

Nagy segítséget jelent a thaiföldi TIMBA (The International Maew Boran Association, Nemzetközi Maew Boran Szövetség) nevű szervezet is, amely az eredeti thaiföldi macskafajta védelmében jött létre. A szervezet teljeskörű tájékoztatást nyújt arról, hogyan kell kinéznie a fajtának, törzskönyveket ad ki, és segíti a tenyésztőket az európai színvonalú macskatartás kialakításában.

A Cseh Köztársaságban csak néhány olyan kennel van, amely egyetért a TIMBA által képviselt felfogással, a fajta megmentésére vonatkozó nézeteivel és szigorú előírásaival.
Thaiföldön a thai macska megmentésében jelentős szerepet játszik a WCF (World Cat Federation, Macska Világszövetség) a helyben működtetett ATC-vel (Association of Registered Thai Cats, Törzskönyvezett Thai Macskák Szövetsége). A Szövetség nemcsak a helyi tenyésztőket támogatja, hanem a világ többi részéből származó tenyésztőkkel való együttműködésüket is.

„A thai macskák regisztrációja, úgy, ahogyan hazánkban működik, Thaiföldön még gyerekcipőben jár. Nagyjából 2014-ben kezdődött el, amikor a TIMBA-t megalapították valami törzskönyvhöz hasonlóval együtt” – meséli Jana Anastázie Kadlecová.

Manapság úgy tűnik, hogy az emberek egyre inkább érdeklődnek a thai macskák valódi természete, egyedi jelleme és külleme iránt. A 2017-es FiFe elismerésnek köszönhetően a fajta egyre ismertebbé válik a nagyközönség számára, hiszen teljes értékűen részt vehet a macskakiállításokon. Ezek az események rendkívül érdekesek a nagyközönség számára, mivel az emberek megnézhetik a macskákat, és közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a tenyésztőkkel és a tulajdonosokkal. „Bár az elmúlt években a thai macska világszerte népszerűvé vált, de messze nem éri el azt a számot, mint például a Maine Coon vagy a brit rövidszőrű” – mondja a tenyésztő.

A thai macska a világ minden táján megtalálható. „Az egyedszámot tekintve az első helyen az egykori Szovjetunió áll, ha nem vesszük figyelembe a származási országot. Csehország nagyszerű, minőségi alapokra épülő bázissal rendelkezik, ami a tenyésztésben vezető helyet elfoglaló, gondosan válogatott vérvonalaknak és a Thaiföldről importált egyedszámnak köszönhető, és ez idén jelentősen növekedni fog” – mondja a Fancy Diamonds tulajdonosa.

 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →