Hogyan készítsük fel a kinti cicák immunrendszerét az őszre

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A nappalok egyre rövidebbek és egyre hűvösebb van, most már tényleg itt az ősz. Ha nem kizárólag lakásban tartod cicádat, ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy felkészítsd őt a hideg évszakra, hogy az ne terhelje majd meg túlságosan immunrendszerét.

Míg a norvég erdei macskák vagy a szibériai macskák szeretik a telet, addig a szfinxek kifejezetten rosszul tűrik. Nyilvánvaló, hogy minden macskafajta másképp éli meg az őszt és a telet, és másféle gondozást igényel. Ha bundás barátod kizárólag lakásban él, nem kell felkészítened az időjárás-változásra, hiszen életkörülményei nem sokat változnak. Ha azonban hosszabb időt tölt a szabadban, vagy legalábbis sokáig üldögél a nyitott ablaknál, akkor érdemes erősíteni az állat immunrendszerét. 

Minél hűvösebb van, a cicáknak annál több energiára van szükségük testhőmérsékletük fenntartásához és a megfelelő zsírréteg kialakításához. Ehhez a táplálékból több energiához kell jutniuk. Van egy ismerősöm, aki ideiglenes macskamenhelyet működtet, így több éves tapasztalata van e nemes állatok gondozásában. Ő azt állítja, hogy a macskák étvágyából meg lehet mondani, mennyire lesz hideg a tél – minél többet akarnak enni, annál keményebb télre számíthatunk. Ez a kizárólag bent tartott macskákra is igaz.

Hideg időben kiemelkedően fontos, hogy cicánkat jó minőségű eledellel etessük, hiszen több energiára van szüksége, így többet is kell ennie. Jobb minőségű eledel esetében az adagot nem kell jelentősen növelni, mivel a benne lévő energia könnyen hozzáférhető és jól emészthető, ami azért előnyös, mert az állat az emésztés helyett másra tudja fordítani az energiát, így az nem is terheli feleslegesen a szervezetét. A kizárólag kinti cicák számára célszerű magas energiatartalmú, szabadba kijáró macskák számára készült (outdoor) macskaeledelt választani. 

Az egészséges, vastag szőrzet jobban tartja a meleget, ezért fordítsunk rá nagyobb figyelmet. Fésüld át cicád bundáját, és távolítsd el az esetleges szőrcsomókat. De mindenképp légy óvatos, és használj megfelelő fésűt, hogy ne sértsd meg a szőrzet szerkezetét és ne tépd ki az aljszőrzetet. A szőrzet minőségét táplálékkiegészítőkkel is támogathatjuk, a lazacolaj például remek megoldás lehet. Célszerű más immunerősítő táplálékkiegészítőket is adni a cicának, például C-vitamint csipkebogyó, homoktövis vagy áfonya formájában. Ezeket a „szupergyümölcsöket” néhány egészséges jutalomfalat is tartalmazza.

Kinti cicák esetében az etetőtálat olyan helyre tedd, ahol a lehető legkevésbé éri a szél, eső és hó. Ne tedd a tálat közvetlenül a földre. Lehet kapni különböző etetőállványokat és -tartókat, de egy egyszerű hungarocell darab is megfelel. A vizet cseréld gyakran, és ha hidegebbre fordul az idő, ellenőrizd, hogy nincs-e befagyva. 

Ha a tálat fedett helyre teszed, akkor emiatt nem kell aggódnod. Jó választás lehet például egy kazánház, pince, fészer vagy garázs. Fontos, hogy legyen egy száraz, viszonylag meleg hely, ahová az állat mindig be tud menni. Ez tulajdonképpen egy olyan hely, ahol rossz idő esetén el tud bújni, vagy ahol vissza tudja nyerni az erejét, ha fázik.

Rendszeresen ellenőrizd cicád egészségi állapotát. Légy résen, ha szőrös kis barátod fizikai állapotában vagy viselkedésében szokatlan dolgot tapasztalsz. Kinti cicák esetében erre tökéletes alkalom az etetés. Ha nem vagy biztos benne, hogy minden rendben van, néhány napig tartsd őt meleg helyen, vagy ha a tünetek nem egyértelműek, konzultálj állatorvosoddal. 

Mennyire viseli jól a cicád az őszt? Rossz idő esetén is kimegy a szabadba, vagy a borongós napokon inkább otthon marad?


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →