Jutalomfalat-kisokos: mikor, mennyit, hogyan?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Nagy magabiztossággal kijelenthetjük, hogy kevés olyan kutya létezik, aki ne tudna egész nap jutalomfalatot majszolni. Azonban ahogy a táplálásuknak a többi területén is, a jutalomfalatoknál is fontos a következetesség, Lássuk, mire érdemes figyelni!

Mire való a jutalomfalat?

 

A jutalomfalat első sorban azt a célt szolgálja, hogy a kedvencünkkel való tanulást, együttműködést és fejlődést segítse. Az étel az egyik legjobb motiváció a kutyák számára, így egy-egy finom jutalomfalattal (na és persze következetes tanulással) látványos eredményeket lehet elérni.

 

Mikor adjunk jutalomfalatot?

 

A tanulási folyamatnál a jutalomfalat, kézmozdulat, vezényszó, és a klikker is kulcsfontosságú elemek. Egy-egy trükk tanulásánál érdemes a jutalomfalattal kezdeni, majd a többi elem is szépen egymásra építve belekerülhet a folyamatba. Amikor kedvencetek már ismeri a feladatot, a jutalomfalat mennyiségét csökkenthetjük, olyakor akár el is hagyhatjuk – bár teljes mértékben nem ajánlott elhagyni, hiszen remek motivációs eszköz, valamint növeli a kötődést és a tanulási vágyat a kedvencekben.

 

A tanulás mellett remek eszköz a hétköznapokban való jutalmazásra is. Egy hosszú utazás alatt és után, egy irodában, vagy éppen egyedül otthon eltöltött nap után, egy étteremben, vagy egy kutyákkal teli parkban való „jól viselkedés” után mindenképp szerencsés egy kis jutalomfalattal és elismerő szavakkal kimutatni elégedettségünket és hálánkat négylábú barátunknak, akiben ezáltal még inkább megerősíthetjük: ő egy jó kutya!

 

Mennyi jutalomfalatot érdemes adni kutyusunknak?

 

A legnagyobb „csapda” a jutalomfalat adagolásában rejlik. Habár a kutyák színészeket megszégyenítő módon elő tudják adni az éhező ebet, gazdiként fontos, hogy tisztában legyünk a helyes táplálás alapjaival, az adagolással, és az étkezések közé beilleszthető jutalomfalatok mennyiségével. Nincs egy pontosan meghatározható mennyiség, azonban alapszabályként elmondható, hogy amennyiben egy tanulási folyamatban vagytok kedvencetekkel, ahol a jutalomfalatok száma is arányosan megnövekszik, a napi tápadagot mindenképp érdemes csökkenteni, így elkerülve a nemkívánt testsúlygyarapodást.

 

Extra tipp: Egy-egy feladat tanulásánál érdemes a reggelit vagy vacsorát (részben) kiváltani jutalomfalatokkal, hiszen a kutya így még motiváltabb lesz, a jutifalatért sokkal szívesebben megdolgozik így, és a fejlődés is gyorsabb lesz ezáltal. Túlzásba esni azonban itt sem szabad, mindenképp gondoskodjatok kedvencetek megfelelő mennyiségű táplálékbeviteléről, egy tanulós napon is!

 

 

Mire nem való a jutalomfalat?

 

A jutalomfalatok nem váltják ki a kedvencetek életkorára, méretére, és egészségi állapotára szabott teljesértékű eledeleket. A jutalomfalat kicsit olyan a kutyáknak, mint nekünk az (egészségesebb) édességek: finom falatok, amiket szívünk szerint bármikor fogyasztanánk, azonban mégis mértéket tartunk velük.

 

Nem szabad továbbá következetlenül használni őket: ha folyamatosan, tanulás vagy feladatvégrehajtás nélkül etetjük kutyusunkat jutifalatokkal, egy idő után elveszíti motivációját, illetve egyoldalúvá, „jutalomfalat-fókuszúvá” válhat a kutya-ember kapcsolat. A kulcs a mértékletességben és a következetességben rejlik!

 

 

Milyen jutalomfalatot válasszunk kedvencünknek?

 

Egy jutalomfalat akkor jó, ha nem csak finom, de egészséges is! A Brit kínálatában számos ízletes és pozitív egészségügyi hatással bíró jutalomfalat közül válogathattok. Egy-egy jutalomfalat továbbá kiemelt funkcionális hatással rendelkezik.

 

A Brit Care Functional Snack  termékcsalád például 10 féle változatban kapható, 10 féle funkcionális előnnyel, például a szőrzet és a bőr ápolása, az ízületek védelme és a mozgás támogatása, a fogak védelme, vagy a stressz csökkentése.

 

A Brit Dental Stick  termékcsaládnak például a fogak ápolása a fő funkciója, emellett ezen belül is válogathattok olyan előnyök közül, mint az ízületek védelme, az immunrendszer támogatása, az íny védelme, és a jó közérzet fenntartása, stressz kezelése.

 

Ismerjétek meg a többi Brit jutalomfalatot  is, és használjátok őket tudatosan!


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →