A szőrzet árulkodhat a macska egészségi állapotáról

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A macskák meglehetősen független állatok, különösen, ha a külsejük ápolásáról van szó. Egy egészséges macskának csak meg kell kefélni időnként a szőrét, és már kész is. A fényes és szép szőrzet az egészség jele. De mit tegyünk, ha macskánknak szőr- vagy bőrproblémái vannak?

Az egészséges macska bundája sima és fényes. Ezzel szemben a fénytelen szőrzet, a túlzott szőrhullás, a bőrön lévő vörös foltok vagy pikkelyek, illetve bizonyos területek gyakori nyalogatása jelezheti, hogy valami nincs rendben a macskával. A bőrproblémáknak számos oka lehet: örökletes betegségek, paraziták, gombás betegségek, de stressz vagy ételre adott reakciók is.


Örökletes betegségek: atópia és ételallergia
A bőrproblémák az egyik leggyakoribb megnyilvánulásai az allergiának vagy az egyes élelmiszer-összetevőkre adott nemkívánatos reakcióknak. Az élelmiszerekre adott nemkívánatos reakciók a bőr viszketésében és kivörösödésében, a szőrzet túlzott vakarásában és harapdálásában nyilvánulnak meg. A macskák leggyakoribb ételallergénjei a marhahús, a tejtermékek, a csirkehús és a glutén.
Általában abból is megállapítható, hogy ételallergiáról van szó, hogy a bőrproblémákhoz emésztési problémák társulnak. A legtöbb macskán segít, ha táplálékintoleranciában szenvedő macskák számára kifejlesztett hipoallergén macskaeledelre váltunk. Először azonban mindig konzultáljunk szakemberrel a macska táplálékának megváltoztatásáról és egészségügyi problémáiról.
A bőrproblémák másik oka lehet az atópia, vagyis az allergiára való örökletes hajlam. Az atópiát általában külső allergének, például pollenek vagy poratkák okozzák, és szezonális viszketés formájában jelentkezik (az adott allergén jelenlététől függően). Az atópiát nehéz megkülönböztetni az ételallergiától vagy a parazitás betegségektől, ezért a megfelelő kezelés érdekében először a külső paraziták jelenlétét, majd az ételek nemkívánatos hatásait kell megszüntetni az úgynevezett eliminációs diéta segítségével, amely a leggyakoribb allergének kiiktatását jelenti az étrendből.


Gombás bőrbetegségek
A bőrproblémák másik oka lehet a gombás fertőzés. A gombás bőrbetegség általában helyi szőrhullásban és pikkelyes bőrben nyilvánul meg. Ezek a betegségek általában a háztartás többi tagjára is meglehetősen fertőzőek. Ezért körültekintőnek kell lenni, és jól kell kezelni a betegséget. Ha egynél több macska él a háztartásban, ajánlott a megelőző kezelés a többi macskánál is, amelyiknél még nem alakult ki a probléma.


Külső paraziták
Valószínűleg a leggyakoribb probléma, amellyel nem csak a macskatulajdonosok találkoznak, a különféle paraziták. Elsősorban a bolhák és az atkák a kellemetlen viszketés és a bőrgyulladás leggyakoribb kísérői. A külső élősködők jelenléte általában nem téveszthető össze semmivel. A bolhákat nagyon könnyen azonosíthatjuk a macska bundájában való jelenlétük alapján. Főként a hason, az áll alatt vagy a fül mögött fordulnak elő.
A macska rüh leginkább a szabadban élő macskákat érinti. A fülrühesség gyakoribb, ilyenkor a hallójárat kipirosodik, és sötétbarna, száraz, kávézaccra emlékeztető faggyú látható benne. A ritkábban előforduló testrühesség a fülekről is terjedhet, és nagyon rossz szőrminőségben és megkeményedett, pikkelyes bőrben nyilvánul meg. Egyik élősködőt sem szabad félvállról venni. Ha azonban korán észleljük a problémát, a rüh könnyebben kezelhető, mint a bolhák.


Stressz és az étrend minősége
A betegségek és paraziták mellett a macska szőrzetének minőségét a lelki jóllét és a táplálék minősége is befolyásolja. A szőrzet rossz minőségét okozhatja a stressz is, amelynek a macska ki van téve. Ez lehet a környezet megváltozása, egy új családtag vagy a macska életében bekövetkezett egyéb nemkívánatos változás. Sajnos a stresszes helyzeteket nem mindig lehet elkerülni, ezért adjunk időt a macskának, hogy hozzászokhasson a változásokhoz. A különféle nyugatószerek, például diffúzorok, nyugtató jutalomfalat vagy legrosszabb esetben a macskáknak szánt nyugtató gyógyszerek hasznos segítők lehetnek.
Végül, de nem utolsósorban fontos szerepet játszik a minőségi és kiegyensúlyozott étrend, amely biztosítja a macskának a szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A megfelelően táplált és elégedett macska szőre fényes és sima lesz.



A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →