A terápiás kutyák segítenek csökkenteni a depressziót a gyerekeknél és a felnőtteknél is

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A kutyák és más kisállatok nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészség szempontjából is jótékony hatással lehetnek gazdáikra. Igaz a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja, a legnehezebb időkben is a gazdája mellett áll, és jelenléte még a mentális problémák, például a depresszió vagy a szorongás kezelésében is segíthet! 

Sok ember számára a kutya végtelen örömforrás. A kutyákat nemcsak azért használják az egészségügyben, mert képesek érzékelni a súlyos betegségeket, hanem nagyon érzékenyek az emberek mentális állapotára is, és megnyugtatják őket.

Érzelmi támogatás

Már egy kutya jelenléte is nagy segítséget jelenthet a mentális problémákkal, például depresszióval és szorongással küzdő embereknek. Feltétel nélküli szeretetük és érintésük csökkenti a stressz-szintet és boldogsághormonokat szabadít fel.

Az egyik terápiás hatás abban nyilvánul meg, hogy a kisállatok kielégítik az érintés iránti alapvető emberi igényt. Egy szeretett állat simogatása, ölelése vagy bármilyen módon történő megérintése gyorsan megnyugtathat egy stresszes állapotban lévő vagy szorongó személyt. A kisállat jelenléte a magány érzését is enyhíti.  

Rendszeres napi rutin

Sok kisállat, különösen a kutyák, rendszeres gondoskodást igényelnek, például etetést és testmozgást. A mentális betegségben szenvedő emberek általában nem érzik szükségét annak, hogy rendszeres napirendet kövessenek. Azonban egy kutya behozza ezt a napi rutint az életükbe, mivel meg kell tervezni a sétákat, az etetést és a játékot, ami szórakozást jelent a gazdinak is, és leköti a figyelmét. Ennek eredményeképpen ez a rendszeres és fokozott aktivitás segíthet csökkenteni a stressz-szintet, javíthatja az alvást, valamint az általános mentális állapotot. 

Testmozgás és friss levegő 

A testmozgás és a környezetváltozás szerves része a depresszió kezelésének.  Aki kutyát tart, annak rendszeresen sétálnia kell a kutyával, és időnként játszania vele. Ez rendszeres mozgást biztosít a szabadban, ami jótékonyan hat a depresszió és a szorongás elleni küzdelemben. A testmozgás endorfinokat – boldogsághormonokat – szabadít fel, ami természetes módon javítja a hangulatot. 

Hogyan segítenek a kutyák a szorongás kezelésében? 

A kutyák hasonló módon segítenek a szorongás és más mentális betegségek kezelésében, mint a depresszióban. Jelenlétük növeli az oxitocin termelődését, ami csökkenti a stresszt és a félelmet, és megoldja a magány problémáját is. Ez mindenfajta mentális betegségen segít, ideértve a szorongást és a depressziót is.

Minden életkorban segít, még a gyerekeknek is! 

Sajnos a mentális betegségek a gyerekeket sem kerülik el, azonban a kutyák rájuk is jó hatással lehetnek. Úgy tűnik, hogy azoknál a gyerekeknél, akik kutyával nőnek fel, kisebb a valószínűsége, hogy kialakulnak ezek a mentális problémák. 

A kutyák, akárcsak más kisállatok, hozzájárulnak a gyermekek egészséges érzelmi fejlődéséhez. A kisállattal való játék és interakció révén a gyerekek megtanulják a gyakorlati élet számos fontos aspektusát, például a kommunikációt, az odafigyelést és a gondoskodást. Emellett a gyerekek egy olyan társra teszek szert, aki állandó érzelmi támaszt jelent számukra, előmozdítja a fantáziájukat, és megkönnyíti a barátságok kialakítását más gyerekekkel. 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →