Milyen ünnepi fogással kedveskedjünk kutyánknak karácsonykor?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Kutyáinkra családtagként tekintünk, így teljesen érthető, hogy nem szeretnénk kihagyni őket a karácsonyi vacsora hagyományából. Kedvenceinket nem szabad saját ételeinkből kínálni, így felmerül a kérdés, hogy mivel kedveskedhetünk számukra?

Vitán felül áll, hogy a karácsony a nagy lakomák ünnepe. Ilyenkor bőkezűen költünk különféle süteményekre és egyéb finomságokra, egyszóval rengeteg étel borítja az ünnepi asztalt. Ha azt látjuk, hogy kedvencünk szomorú szemekkel könyörög legalább egy falatka finomságért, úgy mi is nehezebb szívvel adhatjuk át magunkat az élvezeteknek. Ilyenkor bűntudat ébred bennünk, és kutyánkat is szeretnénk megajándékozni valamivel.

De tudjuk jól, hogy az emberi ételek nem valók kedvencünk gyomrába. Mitévők legyünk hát? Magunkat is fosszuk meg a terülj terülj asztalkámtól, vagy együnk titokban, a sarokba bújva? Ennél van egy sokkal jobb ötletünk: kínáljuk olyan finomsággal kutyánkat, amely kíméli a gyomrát, és amelyben egész biztosan örömét leli!

A karácsonyi vacsora alternatívák rendkívül egyszerűek. Tulajdonképpen ugyanazt ehetik jószágaink, mint mi, csak kicsit más formában. Mielőtt elkészítenénk magunknak a halat vagy a rántott húst, tegyünk félre egy adagot a kutyánknak (vagy akár a macskánknak). Ezt ne sózzuk, ne borsozzuk, és ne is panírozzuk. Sütés helyett vízben főzzük, vagy pároljuk a húst. Körültekintően filézzük ki a halat, vagy turmixoljuk le.

Készíthetünk kutyáknak való burgonyasalátát is. Csak hagyjuk ki belőle a majonézt, a hagymát és a csemegeuborkát. Emellett csökkentsük a burgonya mennyiségét, vagy válasszunk inkább édesburgonyát. Adjunk az ételhez több zöldséget, például paradicsomot, sárgarépát vagy zöldborsót. Így inkább egy sopszka salátára hasonlít majd a finomság. Saláta helyett kínálhatjuk kutyánkat szárított zöldségekkel is.

Szenteste bőven akad tennivalónk, így kutyánk vagy macskánk menüjének elkészítése helyett vásárolhatunk is jó minőségű, prémium eledelt. Választhatunk valamilyen köretet tartalmazó finomságot, vagy például hús monoproteint friss zöldségekkel.

Meglephetjük kedvenceinket kifejezetten nekik készített sütikkel is. Ugyanakkor a legegészségesebb és legegyszerűbb megoldás az egészséges és funkcionális jutalomfalatok vásárlása. Ha szeretnénk egy nagyobb adaggal kényeztetni kutyánkat, válasszuk a light verziót.

Ha saját menüvel készülünk kedvenceinknek, talán kevesebb vágyat éreznek majd, hogy elcsenjenek ezt-azt az ünnepi asztalról egy-egy óvatlan pillanatban. Néhány kutyának azonban ez sem szegi kedvét, így érdemes tisztes távolságba helyezni az ételeket. A mogyorófélék, a csokoládé, a kakaó, a kávé és a cukor különösen veszélyes a kutyákra nézve. Kerüljük a sós rágcsálnivalókat is.

Ti hogyan ünneplitek a Szentestét? Bevonjátok a kutyátokat az ünneplésbe, kedveskedtek neki különleges eledellel, vagy egyszerűen csak vásároltok valamilyen ajándékot?


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →