Macskával utazol? Semmi sem lehetetlen!

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

"Nem, inkább itthon maradok!" Így is értelmezhetjük a nyávogást és a stressz jeleit, ami reakcióként érkezik, amikor elővesszük a macskahordozót. A legtöbb macskatulajdonos el sem tudja képzelni azt a világot, amelyben a macskával való utazás könnyű, és nagyobb kellemetlenségek nélkül zajlik. Bár a macskák jobban szeretik otthonuk rutinját és biztonságát, egy kis idő, türelem és sok finomság segíthet nekik megbirkózni az utazással járó stresszel. 

 A hordozó mint biztonságos hely 

A macskák számára az utazással járó stressz gyakran már a hordozó első megpillantásával elkezdődik. Ezért fontos, hogy hozzászoktassuk a macskát, és a box kényelmes és biztonságos helyet jelentsen számára.  

Nem hibáztathatjuk a macskákat! Általában csak egy stresszes állatorvosi látogatás alkalmával kerülnek kapcsolatba a hordozóval. A kellemetlen asszociációk lebontásának egyszerű módja, ha a boxot a macska életének megszokott részévé tesszük. Tartsd nyitva azon a területen, ahol a macska mozogni szokott. Ha kedvenc takaróját vagy párnáját és néhány finomságot helyezel a hordozóba, a macska fokozatosan biztonságos alvóhelynek fogja érezni azt.

 Fokozatosan szoktassuk az utazáshoz 

Ha a macskád megszokja a ketrecet, a munka felét már elvégezted! Most már "csak" azt kell elérned, hogy a macska az utazás során is kényelmesen és biztonságban érezze magát. Türelemmel és fokozatos szoktatással ez is elérhető. 

Kezdheted azzal, hogy csak ültök együtt az autóban, így a macska fokozatosan hozzászokik az új szagokhoz. Amikor a macska nyugodtnak tűnik, beindíthatod a motort, és egy idő után elindulhatsz. Ideális, ha rövid kocsikázással kezdesz, például a háztömb körül. Fokozatosan hosszabbítsd meg az utakat, és ne felejtsd el jutalmazni a macskát kedvenc csemegéjével és extra figyelemmel, minden egyes utazás után. Így a macskák az utazást a kellemes jutalommal társítják, nem pedig negatív élménnyel. 

Ideális persze, ha már fiatal korban elkezdjük, amikor a macskák még könnyebben hozzászoknak mindenhez.

 Első a kényelem és a biztonság 

Ahhoz, hogy az utazás a lehető legkellemesebb és legbiztonságosabb legyen mindkettőtök számára, kövesd az alábbi tanácsokat:

  1. Az utazás előtt egy-két órával ne adj a macskádnak enni. Ez csökkenti annak valószínűségét, hogy az utazás során hányingere lesz. 
  2. Úgy helyezd el a hordozót, hogy az ne mozogjon az autóban, és biztonságosan rögzítve legyen arra az esetre, ha erősen fékezned kellene. 
  3. Olyan helyre kell helyezned, hogy a macska ne vonja el a vezető figyelmét. 
  4. A biztonság kedvéért helyezz vízálló betétet vagy pelenkát a hordozó alá, hogy megakadályozd a huzat bepiszkolódását.
  5. Ha hosszabb utazást tervezel, ne feledd, hogy a macskának friss vízre és ideális esetben alomra is szüksége van. 
  6. Hosszabb utazások során a macskának is szüksége van egy kis pihenőre. Ha pórázhoz szoktattad, vidd el egy kis sétára. 
  7. Soha ne nyisd ki a hordozót, ha az autó ajtaja nyitva van.

A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →