Kutyafrizbi: Super Pro Dobd és hozd! – Mi a célja ennek a sportágnak?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

A kutyafrizbi egy sportág, mely Super Pro Toss and Fetch (Super Pro Dobd és hozd!) néven fut. De mit foglal magában ez a sportág és mi a célja?
Martina Bolehovská versenyzőt kérdeztük.




 Hogyan néz ki a pálya ebben a sportágban?

A pálya mérete megegyezik a freestyle pályáéval, azaz 40x70 yard. A pályán vonalak vannak, amelyek meghatározzák, hogy az egyes csapatok hány pontot kapnak. Az első vonal a startvonal, amelyet a játékos nem érinthet a lábával, amikor a frizbit eldobja. Minden forduló előtt a játékos és a kutya is a startvonal mögé áll. A többi vonal mindegyike 10 yardnyira van egymástól. A pálya közepén van a pontzóna. Ha a kutya ezen a zónán belül kapja el a frizbit, a csapat 0,5 pontot kap a dobásért. Ha a kutya a frizbi elkapásakor egyik mancsával sem érinti a földet, a csapat további 0,5 pontot kap.

 Miből áll egy verseny ebben a sportágban?

A játékos először kiválasztja, hogy a pálya melyik oldaláról fogja dobni a frizbit (például a szél vagy a nap függvényében). A csapat megközelíti a startvonalat, a játékvezetőre néz, hogy készen áll-e a következő csapat bíráskodására, és a játékvezető jelt ad nekik, általában a keze felemelésével. Ha úgy dobják el a frizbit, hogy a játékvezető nem volt felkészülve, akkor valószínűleg nem látja, hogy a kutya hol kapta el a korongot, vagyis nem tudja megítélni a dobást. Amint a kutya átlépi a startvonalat, a visszaszámlálás elkezdődik. Ha a kutya elkapja a frizbit az 1. zónában, ami 10 yardnyira van a startvonaltól, a csapat nem kap pontot. Ha a kutya a 2. zónában kapja el a frizbit, a csapat 1 pontot kap. A 3. zónában történő elkapásért 2 pont jár, a 4. zónában 3 pont, az 5. zónában pedig 4 pont. Egy dobás során a csapat akár 5 pontot is kaphat, ha a kutya az 5. zónán belül kapta el a frizbit (4 pont), ugrott a frizbi elkapásakor (0,5 pont) és ha a frizbit a bónusz zónában kapta el (0,5 pont). Az öt legjobb dobás számít bele az összpontszámba. Így a maximális pontszám 25 pont lehet (5×5). A második fordulóban a játékosok fordított sorrendben lépnek pályára, tehát az a csapat kezd, amelyik a legkevesebb pontot kapta az első fordulóban.

 A kezdők is felvehetik a versenyt azokkal, akik már tapasztaltak ebben a sportágban? Úgy értem, a profikkal?

A kezdő csapatok a számukra kialakított II. Divízióban versenyezhetnek, de az I. Divízióban is indulhatnak olyan versenyzőkkel szemben, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal. Ha egy csapat úgy dönt, hogy az I. Divízióban folytatja, akkor már nem térhet vissza a II. Divízióba. Egy csapatnak akkor kell átigazolnia, ha eléri a kvalifikációs határt, amely feljogosítja a sportági Cseh Bajnokságban való részvételre. Ennek feltétele legalább 40 pont elérése, vagy a 30 yardos limit túllépése a két forduló összesítésében legalább két versenyen.

 Ki felügyeli a verseny szabályszerűségét?

Három játékvezető és egy asszisztens van a pályán. Az első játékvezető a startvonalnál áll, kezében stopperórával, hogy közbe tudjon avatkozni, ha a hangtechnikus nem kapcsolja be időben az időlimitet. Ez a bíró a lábhibákat is figyeli. A második játékvezető a játékossal szemben áll, és figyeli, hogy a frizbit a bónusz zónán belül kapták-e el, és ha igen, felemeli a kezét. A fő játékvezető rögzíti a pontokat, és eldönti, hogy a frizbit melyik zónában kapták el. A fő játékvezetővel szemben áll az asszisztens, aki segít meghatározni, hogy hol kapták el a frizbit, ha az nem egyértelmű.

 Van-e itt jelentősége az időnek?

Az idő fontos ebben a sportágban. Amint a kutya átlépi a startvonalat, megkezdődik a 90 másodperces visszaszámlálás. Ez idő alatt egy csapat annyi dobást végezhet, amennyit csak akar, de csak az öt legjobb dobás számít bele az összpontszámba. Annak érdekében, hogy a versenyzők jobban érzékelhessék az időt, hallják, hogy mennyi idő van hátra (1 perc 30 másodperc, majd 10, 9, 8, 8, 7,... 1 hangzik el). Ha a frizbi az idő lejárta előtt hagyja el a játékos kezét, a dobás akkor is számít, ha a kutyának nem sikerül elkapnia a frizbit a megadott időn belül.

 Vannak korlátozások a kutyákra vonatkozóan? Például a kutya elvégezheti a dolgát a verseny alatt?

A korlátozások elsősorban az életkorra vonatkoznak, mivel csak 18 hónaposnál idősebb kutyák versenyezhetnek. Ha a kutya kimegy a pályán kívülre, a csapatot nem zárják ki, de a gazdinak utána kell mennie, hogy azonnal feltakarítson utána. A csapatnak a kiesett időn kívül pontlevonás jár a végrehajtott kísérletek után, de a pontok nem fordulhatnak át negatívba.

 Ki lesz a verseny győztese?

A győztes az a csapat, amelyik a két forduló pontjainak összeadása után a legtöbb pontot szerzi (a maximum 50 pont). Ha két vagy több játékosnak ugyanannyi pontja van, és ezért az első három helyezett sorrendje nem határozható meg, bedobást kell végezni. A játékosok kihúzzák a dobási sorrendet, és mindegyiküknek egy lehetősége van. A legtöbb pontot dobó csapat nyer és kerül az első helyre, a másik csapat pedig a következő helyezést kapja.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →