Kutyabarát helyek: ahol a négylábúak is ugyanolyan jól érzik magukat

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Gazdiként az ember szíve szerint mindenhová magával vinné négylábú társát, nincs ez másképp az éttermek, kávézók, szálláshelyek esetében sem. A kutyabarát helyeknek a megtalálása azonban nem mindig könnyű feladat, de korántsem lehetetlen. Lássuk, hogyan érdemes belevágni a keresésbe!

Mitől kutyabarát egy hely?

Először is meg kell vizsgálni, hogy az adott hely jelzi-e valamilyen formában, hogy kutyabarát vagy sem. Szerencsés esetben az erre utaló jelzés már a bejáratnál fogadja az arra járó potenciális vendégeket és kutyusaikat, illetve az interneten böngészve is egyre gyakrabban fel van tüntetve a hely névjegyében.

A nulladik lépés tehát, hogy egyáltalán bemehet-e kutya az adott helyre, ha igen, melyik részére, esetlegesen csak a teraszra, kerthelyiségbe.

Ha szívesen látják a négylábú vendégeket is, a következő lépés a helyszín felmérése.

Sajnos sok vendéglátó egység ugyan kutyabarátként tünteti fel magát, a valóságban ez azonban valódi szolgáltatásokat nem takarnak. Lássuk, melyek ezek a minimum szolgáltatások, amiket egy kutyabarát helynek biztosítania kell.

Egy kutyabarát helyen a négylábú vendégeket is megilleti a barátságos fogadtatás, így ott tartózkodva mindenképp úgy kell éreznie magát az embernek és kutyusnak, hogy szívesen vannak látva.

A kedvencek (többnyire) a menüről sajnos nem választhatnak, viszont friss ivóvizet és tiszta itatótálat biztosítania kell ezeknek a helyeknek. A legtöbb esetben ezt érkezéskor felajánlják, de amennyiben ez elmarad, nyugodtan kérjétek a személyzettől.

Akárcsak a gazdiknak, a kedvencek testi épségének megóvása érdekében az adott hely kialakításának meg kell felelnie bizonyos biztonsági követelményeknek. Négylábúak esetében ez olyan megoldásokat foglal magában, mint például a padló vagy lépcső mancsbarát kialakítása, amibe nem tud beleakadni, lecsúszni, vagy például nincsenek kutyák számára elérhető magasságban balesetet vagy sérülést okozó tárgyak.

Mivel a mellékhelyiség kutyusok számára nem opció, ezért az adott hely közelében hasznos, ha erre a célra használható zöldfelület található.

A nyári melegben a kutyusok még az embereknél is jobban igénylik a hűvös, árnyékos helyeket, ahova behúzódhatnak, ezért egy kutyabarát helynek ezt mindenképp biztosítania kell. Ha ez kint a teraszon nem megoldható, akkor a belső helyiségben.

 

Hogyan lehet rátalálni a kutyabarát helyekre?  

Ahogy már említettük, az internet hatalmas segítség a gazdik számára, mivel a legtöbb hasznos információt a legtöbb hely feltünteti magáról. Azonban amikor az ember csak betévedne egy étterembe vagy kávézóba kedvencével, több módon is tájékozódhat.

A kutyabarát minősítést jelölő jelzés bizakodásra adhat okot, ugyanis a minősítéshez a fent említett követelmények mellett számos előírásnak meg kell felelniük, így jó szívvel betérhetnek ide a négylábúak is.

Amennyiben nincs egyértelmű jelzés, a hely személyzete minden bizonnyal meg tudja mondani, hogy kedvencek számára is nyitott-e a hely.

Számos lista és gyűjtés található az interneten, illetve a témának dedikált social media oldalak is, így például nyaralás előtt kifejezetten hasznos ezeknek a böngészése.

 

Mi a gazdi felelőssége?

Amennyiben kutyabarát helyre tér be a gazdi kedvencével, bizonyos írott és íratlan szabályokat be kell tartaniuk, ami egyedül a gazdi felelőssége.

Ügyelni kell rá, hogy a kutya ne zavarja a többi vendég, kedvenceik, illetve az ott dolgozók nyugalmát. Mindenképpen pórázzal érdemes érkezni, és ügyelni rá, hogy a négylábúak ne legyenek szabadon.

Közösségbe jól szocializált kutyákat érdemes vinni, amennyiben kedvencetek még ismerkedik a világgal, kezdésként egy kevésbé zsúfolt helyet praktikus felkeresni.

A vendéglátó egységek konyhái jogilag is tiltott zónák a higiéniai előírások miatt, így mindenképp el kell kerülni, hogy a házikedvencek belépjenek ezekre a területekre.


Ajánló:

Jó hír a gazdik és kedvenceik számára, hogy egyre több hely nyitott kedvencek fogadására, és alakulnak át kutyabarát hellyé. A teljesség igénye nélkül, lássunk néhány hazai kutyabarát éttermet és kávézót a Brit állateledel Facebook oldalának követőinek ajánlásából!

Roger's Brunch - Grill – Bar – Budapest

Ape Regina – Budapest

Csendes Létterem - Budapest

Puppychino Dog & Coffee – Budapest

ONO Poké Bowl - Budapest

Black Sheep Microroastery & Coffee – Debrecen

Marton Cukrászda – Balatonlelle

Vánkos – Badacsonytomaj

Laposa birtok – Badacsony

Villa Salve – Badacsony

Diana Cukrászda - Dorog

Caravella Café – Gödöllő

Komédiás Étterem – Győr

Party Pizzéria - Hegykő

Jóbarát Vendéglő – Keszthely

Mi a Kő - Köveskál

Pizza, Kávé, Világbéke – Miskolc

Reggeli – Pécs

Kultúrpresszó – Sopron

Pro Village Franciska major – Sopronkövesd

Jobb Mint Otthon Kisvendéglő – Szeged

Modam Specialty Coffee & Store - Szombathely

Malom és Kacsa – Tata

Papírkutya – Veszprém

Notte Trattoria – Zsámbék

 

 

 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →