Jutalomfalatok, avagy hogyan jutalmazzuk jól a kutyát?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Nagy felelősség, ha úgy akarjátok jutalmazni a kutyát, hogy közben ne is ártsatok neki. Mindegy, hogy jutalomfalatról, simogatásról, dicséretről vagy játékról van-e szó.

 

A legtöbb kutya esetében a pozitív motiváció beválik. Ragyogó eredmények érhetők el náluk engedelmességben vagy új feladatok gyakorlásában. Az nem számít, hogy milyen módon jutalmazzátok a kutyátokat, és az sem, ha időnként változtattok a jutalmazás jellegén.

Az valószínűleg nem meglepő, hogy a jutalomfalat a jutalmazás leggyakoribb módja. De szintén beválhat a simogatás, a kedvenc játékszer, egy kis játék vagy egy egyszerű dicséret és jelzés, hogy elégedettek vagytok velük.

A jutalomfalatot illetőn a legfontosabb lépés a megfelelő jutalomfalat kiválasztása, hogy ne bolygassuk meg a kutya egészségét. Ugyanis bár egy kutya nagyon engedelmes lehet, ha a zsebetek tele van szalonnával vagy keksszel, de ezzel elhízást vagy egyéb egészségügyi problémát is okozhattok nekik. Szerencsére manapság a piacon sokféle egészséges, kifejezetten kiképzésre tervezett kutyajutalomfalat kapható.

A jutalomfalat-tasak is praktikus megoldás. Ha előkészítettétek a megfelelő jutalmakat, már kezdődhet is a képzés. Azonban ne felejtsétek, hogy nemcsak a jutalom formája, hanem annak időzítése is nagyon fontos. A kért feladat elvégzése után azonnal jutalmazni kell, és a kutyának tudnia kell, miért jár neki a jutalomfalat. Ehhez nagyszerűen beválhat egy kattintó, amellyel akár távolról is jelzést adhattok.

Szót kell ejteni arról is, hogy a jutalmazás ne legyen rendszeres. Vagyis fontos, hogy változtassátok a gyakoriságát. Emellett az sem mindegy, hogy a jutalom jellegén, vagy a jutalomfalaton változtattok -e. Ugyanis vonzóbbá teszi a jutalmat, ha az kiszámíthatatlan a kutya számára. Fontos az is, hogy a jutalom legyen arányos azzal, amit a kutyától kérünk. Például nem ugyanaz a jutalom jár azért, ha a kutya engedelmeskedik az „Ül!” parancsnak, mint ha elfog egy zsákmányt. 

A rendszeres jutalmazás a magyarázás és a tanulás szakaszában ajánlott. Amikor a kutya már jól megtanulta a parancsokat, és határozottan tudja, mit vártok tőle, akkor jöhet a változó jutalom. A várakozás biztosítja a kutya számára a szükséges energiát, növeli aktivitását, ráadásul még a dopamint is felszabadítja.

Egyes kutyáknál már maga az aktivitás is jutalom lehet. Ez elsősorban azokra a sportokra vonatkozik, amelyek során adrenalin szabadul fel (pl. az agility-n belül az ugrás). Az adrenalin ugyanis függőséget okoz, és a kutya könnyen rászokhat. Ennek egy bizonyos mértéken túl azonban káros hatása lehet. Ha a kutya egy bizonyos tevékenység elvégzésével önmagát jutalmazza, úgy irányíthatatlanná válik, és elveszíti a koncentráló képességét. Nézzétek meg a videókat azokról a kutyákról, amelyek az agilitás után úgy rohannak át a játszótéren, mint ha megőrültek volna. :)

Végül ne feledjétek azt sem, hogy a kutyának mindig örömmel kell végeznie a gyakorlatokat. Ha nincs hozzá kedve vagy unja a tevékenységet, nyugodtan tartsatok egy kis szünetet. Semmiképp se kényszerítsétek a kutyátokat semmilyen feladat elvégzésére. Szükség esetén keressétek meg a módját, hogy mivel tehetnétek vonzóbbá számukra a képzést. Ezt elérhetitek jutalmazással, a megfelelő környezet kialakításával vagy egy másik kutyatulajdonos meghívásával.


A bejegyzés megosztása



Újabb bejegyzés →