Hogyan segítsünk a kóbor macskákon télen?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Odakint egyre hidegebb van, és ezt a kóbor, otthon nélkül élő macskák érzik a legjobban, különösen az ősszel született cicák. Számukra ekkor kezdődik az igazi küzdelem a túlélésért. Nem vihetünk haza minden kóbor macskát, de biztosan kíváncsi vagy, hogyan segíthetsz nekik ettől függetlenül.

Nem minden macska olyan szerencsés, hogy meleg otthonban élhet, minden nap kap egy teljes tálnyi ételt, fekhelyet a fűtőtest mellett és szerető ölelést. A kóbor macskáknak nem csak a csökkenő hőmérséklet miatt nehéz a sorsuk, de az élelmet is nehéz megtalálniuk. Vadásznak a táplálék után, de azok a madarak és rágcsálók, amelyek az élelmet jelentik számukra, télen jobban rejtőzködnek.

Senkinek sem áll módjában az összes macskát hazavinni, és a menhelyeknek sincs lehetőségük arra, hogy megbirkózzanak a helyzettel. Ezért mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy ne engedjük ki a szabadba a még nem ivartalanított macskákat, ezáltal ne járuljunk hozzá a populációjuk növekedéséhez. Különben soha nem leszünk úrrá a helyzeten, és sok macska fog feleslegesen szenvedni. Ez azonban a hosszú távú elképzelés; de vajon hogyan segíthetünk ma a macskákon?

Lényeges, hogy megfelelő mennyiségű tápláló élelmet biztosítsunk számukra, hogy elegendő bőr alatti zsírréteget építsenek fel. Ha tehát tudsz egy kóbor macskáról a környékeden, vagy egy egész gazdátlan macskakolóniáról, elhelyezhetsz egy tál ételt olyan helyeken, ahol megjelennek. A macskáknak sok energiára és tápanyagra van szükségük a túléléshez, ezért a legjobb, ha kiváló minőségű, ideális esetben magas energiatartalmú eledelt választunk. A hideg miatt a száraztáp jobb, mint a nedves macskaeledel, amely gyorsan megfagyhat. 

A kóbor macskák számára a víz ugyanolyan fontos, mint az élelem, különösen azokon a napokon, amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyed. Ha van rá mód, naponta kétszer adj nekik friss vizet. A vizet vagy eledelt tartalmazó tálat száraz, szélvédett helyre kell helyezni, és nem szabad közvetlenül a földre tenni. Egy darab polisztirol lap remek hőszigetelőként szolgálhat.

Az esős és hűvös időjárás nagyon kellemetlen és kimerítő a macskák számára, ezért, ha tehetjük, biztosítsunk nekik meleg és száraz helyet, ahol megpihenhetnek és újra erőre kaphatnak. Ha nincs olyan fészer vagy pajta, amelyet a macskák rendelkezésére bocsáthatnál, a másik lehetőség egy polisztirol ház beszerzése. Ezt magad is elkészítheted, vagy megvásárolhatod a Prágai Állatvédő Társaság kínálatából. Ezenkívül ajánlott még szénával is kibélelni. A régi textíliák nem alkalmasak erre a célra, mert magukban tartják a nedvességet és penészednek. 

A macskák helyzetét segíthetjük azzal is, ha támogatjuk valamelyik macskamenhelyet vagy polgári egyesületet. Egy barátom kóbor macskákat fog be az egyik ilyen egyesület számára. Egyes macskákat örökbe fogadnak, másokat ivartalanítanak, jelöléssel látnak el, majd visszahelyezik oda, ahol találták őket. Ne feledd, hogy a törvény értelmében csak képzett, engedéllyel rendelkező személy foghat be kóbor állatokat, bárki más magas bírságra számíthat.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →