Hogyan kezeljük a kennel köhögést?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Megérkezett az ősz, és vele együtt az influenzaszezon. A megfázás és más, az év ezen időszakához kapcsolódó betegségek nemcsak az embert, hanem négylábú barátainkat is érintik. Különösen elterjedt, és kezelés hiányában rendkívül veszélyes a kennel köhögés, amely a városokban és vidéken élő kutyákat egyaránt érinti. Ez a kutyabetegség meglehetősen gyakori, ugyanakkor rendkívül fertőző. Hogyan kezelhető?

 

Honnan tudhatod, hogy kennel köhögésről van szó?

Nagyon fontos, hogy minél hamarabb felismerd a tüneteket, amely lehet irritáló száraz köhögés, sőt néha akár paroxizmális vagy fulladásos köhögés is. A kutya fehér habot vagy váladékot köhöghet fel. A kutyaköhögés másképpen hangzik, mint az emberi köhögés. Egyesek szerint hasonló a libák harsány hangjához. Tehát ne vedd félvállról, és ha nem tudod biztosan, hogy mi az, inkább vidd el a kutyádat állatorvoshoz.

 

Elsősegélynyújtás köhögés esetén

Először is gondoskodj arról, hogy a kutyád elegendő pihenésben részesüljön. Ne törődj azzal, hogy kutyád máskor nagyon aktív. Rövidítsd minimálisra a sétákat. Ne engedd a kutyádat más kutyák közelébe. Kennel köhögés esetén az állat körülbelül három napig fertőzőképes. Vedd körül szeretettel és egy meleg takaróval. Kivételesen megengedhetsz neki egy kis „heverészést” a kanapén. Ha a tünetei enyhék és a köhögés nem súlyos, kimerítő és görcsös, ajánlott a lándzsás útifű szirup. A lándzsás útifű szirup egy kisebbfajta csoda, és a torok megnyugtatásával azonnali enyhülést nyújt az állatnak a köhögés ellen.

Mérd meg a kutyád hőmérsékletét úgy, hogy egy közönséges hőmérőt vezetsz be a végbélnyílásába. Hívd fel az állatorvost, és beszéld meg vele a következő lépést.

Ha az állatorvos nem is ír fel antibiotikumot, vitaminokat bizonyára fog ajánlani. Hasonlóan ahhoz, mint amikor az ember megfázik, fontos erősíteni az immunrendszert. A lándzsás útifű szirupon kívül adhatsz a kutyádnak C-vitamint, spirulinát vagy echinaceát is. Mindezek erősítik az immunrendszert és gyorsítják a gyógyulást.

Ha a kutyád nem szenved más jellegű egészségügyi problémáktól, a kezelés legalább egy hétig tartson.

 

Hogyan tudod megnyugtatni az állatot?

Vedd le a nyakörvét, mert lehet, hogy kényelmetlen számára. Helyette használhatsz hámot, amikor sétálni mentek. Párásítsd az otthonod levegőjét, mert a párás levegő segít a száraz köhögésen. Ha van illóolajos párologtatód, használj néhány csepp citromfűolajat vagy menta- és eukaliptuszolajat. Vagy akár teríthetsz egy nedves törülközőt a meleg radiátorra.

Figyelj oda, hogy a kutya sok vizet igyon. Készíthetsz neki egy gyenge teát mézzel, adhatsz néhány kanál tejet a vízhez, vagy főzhetsz hús- és zöldséglevest. Ha száraztápot használsz, ajánlott azt rövid időre meleg vízben vagy húslevesben áztatni. Ha a kutyád hasmenésben szenved, adhatsz neki főtt rizst csirkehússal.

Érdemes megfontolni még a kennel köhögés elleni védőoltást. Mivel azonban nem egyetlen betegségről, hanem inkább baktériumok és vírusok kombinációjáról van szó, egyelőre nem létezik 100%-ban hatékony vakcina.

 

Minden két- és négylábú barátunknak a legjobb egészséget kívánjuk!


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →