Hogyan gondoskodjunk a kutya biztonságáról az autóban?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Ha kutyával utaztok, ma már számos olyan termék és eszköz áll rendelkezésetekre, amelyek lehetővé teszik, hogy a kutyát biztonságosan magatokkal tudjátok vinni hosszabb utakra is. A menetbiztonságra azonban akkor is figyelni kell, ha csak néhány kilométert tesztek meg. Még egy ilyen rövid utazás is okozhat kellemetlenségeket. Ha egy kutya biztonsági felszerelés nélkül ül az autóban, az katasztrófához vezethet, nemcsak az állat, hanem a többi utas számára is. Jaromíra Sojková tenyésztővel beszélgettünk arról, hogy hogyan tudjuk biztonságosan szállítani a kutyát az autóban.

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ha a kutyát biztonságosan akarjuk szállítani az autóban?
Sokan használják az úgynevezett kutya biztonsági övet, amelyből többféle márka is létezik számos változatban és modellben. A kutyára egy speciális hámot tesztek, a biztonsági övet a hátsó üléshez rögzítitek, és az övet a hámhoz csatoljátok. A kutyának így viszonylagos szabadsága van a hátsó ülésen, és egy kicsit kapcsolatban is marad veletek. Mégse ajánlanám ezt a módszert. A legtöbb kutya nagyon lelkesedik ezért, és beleakadhat, a rögzítés elszakadhat, különösen, ha erősen fékeztek, vagy ha egy másik autó hátulról nektek megy.

Milyen hatékonyabb módszerek léteznek, hogy mindenki biztonságát garantáljuk az autóban?
Az egyik nagyon egyszerű megoldás az, ha a csomagtartót elválasztjuk attól a résztől, ahol a többi utas ül. Ehhez használhatunk válaszfalat vagy korlátot. Ezek általában fémrácshoz hasonlítanak, és megvásárolhatók a különböző autótípusokhoz. Vannak azonban olyan univerzális megoldások is, amelyek függőágyszerű anyagból készülnek. Ezek a válaszfalak a legkevésbé biztonságosak. További lehetőségek például a különböző kosarak, kiállítási ketrecek és speciális szállítóketrecek, amelyek biztonságosak, és különböző autómárkákhoz különböző méretekben kaphatók. Ezekből is sokféle van. Vásárlás előtt a legjobb, ha beszéltek olyan emberekkel, akik már használnak szállítóketrecet az autóban, vagy olvassatok el az interneten néhány csevegőoldalt és véleményt ezekről a termékekről. Ott is sokat lehet tanulni. 

Ön szerint melyik lehetőség a legmegfelelőbb?
A legideálisabbak egyértelműen a speciális szállítóketrecek, amelyek fixen rögzíthetők és kifejezetten a kutyák autóban történő szállítására tervezték őket. Némelyiknek van hátsó bejárata is a kormánykerék felől. Ez akkor lehet hasznos, ha valaki hátulról nekimegy az autótoknak, amely eldeformálódik, és ebben az esetben ezen a hátsó bejáraton keresztül ki tudjátok szabadítani a kutyát. Személyes tapasztalatom még nincs ezzel kapcsolatban, de úgy gondolom, hogy ez egy kiváló megoldás lehet. 
Néhány ilyen ketrec zárral vagy válaszfallal is rendelkezik, és így néhány órára tárolóboxként is szolgálhat a kutyának. Ha kinyitjátok a hátsó ajtót, a kutya elegendő levegőhöz jut, ugyanakkor biztonságban is van. De természetesen ne hagyjátok a kutyát a forró autóban, legfeljebb, ha valahol árnyékban parkoltok az autóval. 

Körülbelül mennyibe kerül egy ilyen szállítóketrec?
A ketrecek ára a felhasznált anyagtól, annak minőségétől, a ketrec nagyságától és más szempontoktól is függ. A legolcsóbbak 40 ezer forint körül vannak, de léteznek nagyobb, stabilabb boxok is, minőségi zárral és mindennel ellátva, de ezek ára akár 300-350 ezer forint is lehet. 

Betartják a tulajdonosok a jogszabályi előírásokat?
Van, aki igen, van, aki nem. Ismerek olyanokat, akik a hátsó üléseket eltávolították, így a kutya tulajdonképpen a vezető mögött van, és teljesen szabadon mozoghat. Ez nagyon, nagyon veszélyes. Ugyanakkor van sok olyan kutyatulajdonos is, akik rendszeresen szállítják autóval a kutyájukat (kutyás sportok, kiállítások, hosszabb, rendszeres utazások rokonokhoz), és betartják a szabályokat, mert nemcsak a saját, hanem kutyatársaik biztonsága is fontos számukra.

Van más lehetőség is a kutyák szállítására?
Egy másik lehetőség az, ha a kutyát nem az autóban, hanem egy speciális, kifejezetten kutyák számára tervezett utánfutóban szállítják. Egyes utánfutók még légkondicionálóval is rendelkeznek, a legtöbbjük nagyon jó hőszigetelésű, szellőztethető és a kutyák számára jól kialakított egyedi boxokkal rendelkezik. Egy ilyen új utánfutó ára körülbelül 1.400.000 és 2.800.000 forint között mozog, attól függően, hogy hány kutyának vesszük meg. 
Végül, de nem utolsósorban szeretném hangsúlyozni, hogy a kutyát vagy kutyákat mindig biztonságosan kell elhelyezni az autóban, és be kell ruházni egy valóban megbízható szállítási megoldásba. Nem kívánom senkinek, hogy a kutya szállítása legyen élete legszomorúbb emléke, ha túlél egy ilyen balesetet. Ez egy kegyetlen kijelentés, de talán a tulajdonosok rájönnek, mennyire fontos is ez a téma.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →