Hasznos tanácsok nagytestű kutyusokhoz

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Ha kölyökkutyaként nagytestű fajtát választunk: mit érdemes megfontolni?

A nagytestű kategóriába számos kutyafajta tartozik; közülük sokfélét ismerhetünk és láthatunk. Miben különböznek ezek a kutyák a közepes vagy akár kisebb fajtáktól? És mi az, amire szükségük van táplálkozás, nevelés és az otthon szempontjából? A témáról Jaromíra Sojková tenyésztővel beszélgettünk.

 

Mi jellemzi a nagytestű kutyafajtákat?

A fő jellemzőjük természetesen a méretük, ami együtt jár robosztus csontozattal, nagy ízületekkel és különféle követelményekkel a táplálkozás, mozgás, helyes testtartás és egyéb kérdések tekintetében.

Mely konkrét fajták tartoznak ebbe a kategóriába?

A Svájci Hegyikutya Klub által érintett fajták közül a berni pásztorkutyát és a nagy svájci havasi kutyát tudnám megnevezni. A kategóriába tartozik még az összes masztiff, a különböző nagytestű bullok, a bernáthegyi, a dán dog, a terelőfajták, az ír farkaskutya és az újfundlandi kutya.

Milyen sajátos igényeket támaszt a nagytestű fajták gondozása?

Nehéz általánosítani, ráadásul ez fajtánként változó. Nehéz összehasonlítani egy masztiffot egy ír farkaskutyával, vagy egy bernáthegyit egy berni pásztorral. Laikus szemmel nézve a sajátosságok a következők lehetnek: az óriás fajtáknak több táplálékra van szükségük, rövidebb az élettartamuk, nagy szükségük van az ízületek megtámogatására, költségesebb az állatorvosi ellátásuk, és ami a legfontosabb, fiatal korban nem szabad a fizikai aktivitásukat túlzásba vinni.

Ha egy nagytestű fajta mellett döntünk, mire kell felkészülnünk?

Ha nincs tapasztalatunk ezekkel a fajtákkal, akkor számos feladatunk lesz. A kutyának tágas kennelre van szüksége odakinn, hiszen ez lesz az otthona. A kennelen belül legyen egy nagy kutyaház. Egyes hegyi fajták, vagy nagyon szőrös fajták esetében a kutyaházat nem szükséges szigetelni.
Ha van kertünk, és a kutya szabadon járkálhat benne, számolnunk kell azzal, hogy az első két évben búcsút inthetünk a virágoknak, bokroknak és egyebeknek. Másrészt a kert tele lesz gödrökkel. A kutyák ezeket főleg nyáron ássák ki, hogy lehűtsék magukat. Természetesen nagyobb kiadásokkal kell számolnunk a táplálkozás, az állatorvosi ellátás és egyebek tekintetében. Ha a kutyával autóban szeretnénk utazni, az autónak elég tágasnak kell lennie.

A nagytestű kutyafajtáknak szükségük van-e valamilyen speciális táplálékra az ízületek és a csontok védelme érdekében?

A ma gyártott száraz kutyaeledelek többsége kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, valamint foszfort és kalciumot. Ezért nem szükséges aggódni a csontok miatt.
Az ízületekre azonban vigyázni kell. A nagy és óriás fajták nagyon gyorsan nőnek, szinte túl gyorsan. Az ízületeiknek alkalmazkodniuk kell ehhez a növekedéshez. Mindenképpen javasolt, hogy a kutya ízületeket támogató eledelt kapjon harmadik hónapos korától kezdve egyéves koráig, majd két-három hónapos kúrákban.

Tarthatók-e ilyen fajtájú kutyák lakásban, vagy jobb, ha a kellő mozgásteret biztosító kertben élnek?

Ha a kutyát rendszeresen és elég hosszan sétáltatjuk, akkor semmi akadálya annak, hogy lakásban éljen. A kutyák a nap nagy részében alszanak, így nem okoz gondot nekik, hogy addig aludjanak, amíg a gazdi hazaér, majd elmennek együtt sétálni. Fontos azonban, hogy a kiskutyákat ne vigyük hosszú sétákra, és a terhelést csak fokozatosan növeljük.

Azonban mint említettük, minden a fajtától függ. A berni pásztor például alapvetően családi kutya, és akkor a legboldogabb, ha minél több időt tölt a családja körében. Ez viszont nem vonatkozik azokra a fajtákra, amelyeket önálló tevékenységre, például terelésre, vadászatra és őrzésre tenyésztettek ki.
Ez nyáron problémát jelenthet akkor, ha a család olyan társasházban lakik, ahol a lakás felmelegszik. De persze – mérettől függetlenül – egyetlen kutyának sem lenne szabad ilyen körülmények között élnie.

Milyen étrendi sajátosságokra kell felkészülnünk? Az óriás fajtáknak szükségük van-e valamilyen speciális táplálékra?

Mindenképpen ajánlott, hogy a kutyát a kifejezetten a neki szánt eledellel tápláljuk, ami nem jelenthet gondot, hiszen a legtöbb márka már rendelkezik ilyen kínálattal. A megfelelő tápláléknak a legnagyobb jelentősége a növekedés időszakában van, ami nagyon gyors lehet, ezért fontos a megfelelő kutyaeledel.

Milyen hosszú, és milyen gyakori legyen a fizikai aktivitás a nagytestű fajták esetében?

Ez ismét csak a fajtától függ, de általában a nagytestű fajták nem igényelnek annyi mozgást, mint például a közepes méretű társaik. Ha eddzünk őket, felnőtt korukban képesek lesznek hosszabb távokat is megtenni, de nem túl gyorsan. Bízzuk ezt inkább a kutyára; mindenesetre a nagyobb igénybevételt jelentő tevékenységeket jobb későbbi életkorokban végezni.

Milyen célokra használhatók ezek a kutyafajták?

Olyan sok lehetőség áll rendelkezésre, hogy nehéz lenne mindet felsorolni.
Ezeket a kutyákat többféle kutyás sportban is használhatjuk. Az újfundlandi kutya például kiválóan alkalmas vízimentő-munkára. Sok berni pásztorkutya vesz részt mindenféle sportkiképzésben és különféle mentési tevékenységekben. A nagytestű kutyák őrizhetik a földeket, üzleteket, otthonokat. Egyes nagytestű fajták számára nem idegen a tánc, vagy a terelés sem. Természetesen ezek a fajták nem arra vannak kitalálva, hogy olyan, sebességre és gyors mozgásokra épülő sportokat űzzenek, mint például az agility, flyball, pulling, kutyafizbi, dogtrekking.
Aztán vannak, akik számára a nagytestű kutya hatalmas háziállat és családtag is egyben.

Vannak-e olyan sajátosságok, amelyek a nagytestű fajták megfelelő kiképzését jellemzik? Mire kell felkészülni e tekintetben?

Nem fiatal korban, de alapképzésre és szocializációra minden kutyafajtánál szükség van, a csivavától kezdve a bernáthegyi kutyáig. A kutyának tudnia kell várni, és jönni, ha hívják. A többi attól függ, hogy a gazdik mit szeretnének megtenni a kutyájukkal, milyen lehetőségeik vannak, mennyire aktívak, és sok más tényezőtől. Tényleg nem lehet általánosítani, hiszen sok nagy- és óriás fajta létezik, és minden fajtát más-más célra tenyésztették ki.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →