Az ivartalanítás előnyei és hátrányai. Hogyan változik (vagy nem változik) meg a macskád viselkedése?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Manapság a városi és a falusi macskák esetében is gyakori, hogy ivartalanítják őket. Az okok érthetőek, és az emberek szerencsére mára már felhagytak azzal a régimódi hagyománnyal, hogy a kiscicákat vízbe fojtsák. De mit várhatunk az ivartalanítástól, különösen a kandúrok esetében, és mire ne számítsunk? 

Amikor eldöntötted, hogy ivartalaníttatod a macskádat, bizonyára nemcsak arra számítottál, hogy ezzel elősegíted a lakóhelyeden robbanásszerűen megnövekedett macskaállomány szabályozását, de abban is bíztál, hogy kedvenced nyugodtabbá és bújósabbá válik. Ez egy gyakori téves feltételezés, ami sok macskabarátnak okoz meglepetést. Sem a macskád temperamentuma, sem a jelleme, de még az engedelmességének foka sem fog megváltozni attól, hogy aláveted őt ennek a beavatkozásnak. Ugyanakkor sok gazdi panaszkodott már arra, hogy ivartalanított kandúrja kissé agresszívabb lett. Hogyan lehetséges ez?

Egyes források szerint az ivartalanítás a leggyakrabban végzett állatorvosi beavatkozás. Ez egy gyakori, körülbelül félórás műtét. Az ivarmirigyek eltávolítása azonban hatással van a háziállatra, még akkor is, ha csak a nemi hormonok által vezérelt viselkedést érinti. Ennek nyomán kandúrod kevésbé lesz hajlamos nőstény társai után szaladgálni. Az ivartalanított macskák továbbra is megjelölik a területüket, de a vizeletük szúrós szaga jelentősen csökken. Az ivartalanítás mellett szóló, számos tanulmány által alátámasztott tény szerint az növeli a várható élettartamot.

A gyors gyógyulás ellenére a macskád ugyanúgy megérdemli a fokozott figyelmet és gondoskodást, mint bármelyik beteg kisállat. A sebet, bár nagyon kicsi, rendszeresen ellenőrizni kell. Ajánlatos a macskát nyugton tartani, még akkor is, ha megpróbálna szabadon mászkálni. Ha lehetséges, helyezd a macskavécét minél közelebb a pihenő állathoz, hogy megakadályozd a járkálást. Evés és ivás nem ajánlott a műtét után legalább négy óráig.

A modern orvostudománynak köszönhetően kedvenced néhány nap múlva újra fitt lesz, és vissza akar térni régi napirendjéhez. Ha a macska egérvadászathoz szokott, ne lepődj meg, ha ez a szokása az ivartalanítás után is megmarad. Az is előfordulhat, hogy a macska macskaviadalba keveredik, megvédve területét. 

Egyes esetekben akár hat hétig is eltarthat, amíg a hormonális változások megmutatkoznak. Addig a macska továbbra is mutathat szexuális viselkedést a nőstény macskákkal szemben – ha egy fedél alatt vagy egymás közelében élnek.

Ha úgy érzed, hogy a macskád agresszívabbá vált, annak nem a sikertelen ivartalanítás az oka, hanem ilyen a természete. Egyes macskafajták erősebb domináns jegyeikről és viselkedésükről ismertek. Fogadd el szőrös barátodat olyannak, amilyen. Nem minden macska bújós, és ez gyakran az ivartalanítással sem változik. Mindezek ellenére az ivartalanításnak több előnye van, mint hátránya, különösen, ha a macskád életminőségéről van szó.
 
Bárhogy is döntesz, jó egészséget kívánunk minden macskának!


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →