A kutya immunrendszerének támogatása az őszi és téli időszakban

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Az őszre jellemző hőmérséklet-változások nagyobb igénybevételt jelentenek a szervezetre, így a kutya immunrendszerére nézve is. Épp ezért észszerű már most elkezdeni az immunrendszer erősítését. Ne feledd, hogy a megelőzés mindig jobb és olcsóbb is, mint a problémák orvoslása.

A leggyakoribb fertőzések vagy a hidegnek való kitettség sokszor a légzőszerveket támadják meg. Gyakran előfordul a húgyhólyag gyulladása is. Hogyan tudjuk hát erősíteni a kutya immunrendszerét? A legfontosabb alapelv a kiegyensúlyozott és változatos étrend, amely az állatnak minden szükséges anyagot biztosít. Ez nemcsak energiával látja el, hanem a biokémiai reakciók katalizátoraival is (pl. vitaminokkal és vassal). Egyes granulátumok mindent tartalmaznak, amire a kutyának szüksége van. De adhatunk neki különböző táplálékkiegészítőket is – az immunitás támogatására bőven találunk ilyet a cseh piacon –, továbbá a lazacolaj is segít.

Fontos még odafigyelni, hogy a kutya eleget igyon, és rendszeresen biztosítsuk számára a szükséges mozgást. A tartósan a szabadban élő kutyák esetében alaposan szigeteljük le a kutyaházat, vagy tegyük lehetővé számukra, hogy be tudjanak húzódni a garázsba vagy az előszobába. Szerezzünk be egy megfelelő fekhelyet is, amely nem ázik be. Ne feledjük naponta többször cserélni a vizét, és növelni a granulátum adagját, ugyanis sok energia szükséges ahhoz, hogy az állat teste felmelegedjen. A rövid szőrű kutyák számára szerezzünk be ruhát a szabadtéri sétákhoz, melyből óriási választék áll rendelkezésre.

A kutyaruhák azonban nem csak a rövid szőrű kutyának lehetnek hasznosak. Ha egy kutya állandóan lakásban él, meglehetősen kevéssé tud a hideghez alkalmazkodni. A legtöbben télen általában eléggé befűtünk a lakásban, és sétáltatáskor a hőmérséklet-különbség nagy sokkot jelent a kutyának. Ráadásul a kutyák a magasságuk miatt sokkal jobban ki vannak téve a hidegnek, mint az ember. Ezért még egy hosszabb szőrű bundával rendelkező kutyának is jól jön némi ruházat, például egy softshell mellény. Ez viszonylag vékony, így nem korlátozza a kutyát a mozgásban, vízálló is, és tökéletesen melegen tartja.

A téli séták közben ne álldogáljunk egyhelyben a kutyával. A mozgás által ugyanis hő képződik, viszont a kutya hamar megfázhat, ha nem mozog eléggé, hogy felmelegedjen. Ebben az esetben még a ruha sem segít. Természetesen a séták hosszán is változtatni kell, és ajánlott inkább rövidebb sétákat tenni, amíg a kutya legalább egy kicsit hozzászokik a hideghez.

Már alig várod a telet, hogy a kutyáddal együtt hancúrozhassatok a hóban? Vagy inkább az esős napok miatt aggódsz, amikor a társad nem csak hogy minden pocsolyát meglátogat, de még rendesen át is ölel utána?


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →