A kölyökkutya kiválasztása: mit érdemes megfontolni?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Nagy örömmel és egyben aggodalommal jár, amikor egy kölyökkutyával osztjuk meg az otthonunkat. Különösen akkor, ha nincs korábbi tapasztalatunk kutyával vagy más háziállattal. Mielőtt kölyökkutyára tennénk szert, számos dolgot figyelembe kell vennünk, alaposan át kell gondolnunk ezeket, és megfelelően fel kell készülnünk az új családtag érkezésére. 

Madarat tolláról...

Háziállat beszerzése előtt érdemes átgondolni, hogy melyik fajta illik hozzád, a család többi tagjához és az életmódodhoz. Az aktív egyének, akik megszokták, hogy minden szabad percüket hosszú sétákkal töltik a természetben, megfontolhatják az olyan nagy energiával bíró fajtákat, mint például a Border Collie. Vannak, akik elsősorban azért szeretnének kutyát, hogy dédelgessék, és hű társuk legyen. Nekik egy Bichon lehet jó. Mások viszont munka céljából igényelnek kutyát, és e szerint választják ki a megfelelő fajtát.

Ház vagy lakás?

A második szempont, amit figyelembe kell venni, az a hely, amelyre a kiskutyának szüksége lesz. Kert nélküli lakásban élsz, és minden idődet a munkahelyeden töltöd? Akkor ezt figyelembe kell venned, mivel egyes kutyák – például a nagytestű fajtákhoz tartozók – szenvedhetnek egy kis lakásban. Másfelől viszont még egy termetes eb is elboldogulhat lakásban élve. Ha azonban kertes házban élsz, akkor nagyobb mozgástered lesz a megfelelő fajta kiválasztásában.

Mennyire vagy elérhető?

Ehhez kapcsolódik egy másik szempont: az idő. Ha tudod, hogy főleg este, munka után tudsz időt tölteni a kutyáddal, és rövidebb sétákra vágysz, akkor ezt mindenképpen tartsd szem előtt a kiskutya kiválasztásakor. Ha ezzel szemben naponta hosszabb sétákat is megengedhetsz magadnak, akár naponta többször is, akkor bátran fontold meg, hogy az élénkebb és energikusabb, mozgást igénylő fajták valamelyikét választod.

Törzskönyv: igen vagy nem?

A kiskutya kiválasztásakor azt is érdemes megfontolnod, fontos-e számodra, hogy a kutyád törzskönyvvel rendelkezzen. A törzskönyv többek között garanciát jelent a fajta követelményeinek meglétére, információkat nyújt a származásra vonatkozóan, és mindenekelőtt bizonyosságot ad, hogy a kölyökkutyából az általad választott kutya lesz. A törzskönyvvel nem rendelkező kutya esetében nem lehetsz biztos a származásában, nem tudhatod, hogy milyen jellemzőkkel és standardokkal fog rendelkezni, ami így nagyobb bizonytalanságot hordoz. Arra is figyelj, hogy honnan szerzed be a kiskutyát. Kerüld a kölyökkutyagyárakat, mivel az ilyen telepeken általában embertelenül bánnak a kutyákkal, és elsősorban nyereségvágyból tenyésztik őket.

Örömök és aggodalmak

Ezek azok az alapvető szempontok, amelyeket érdemes végiggondolni, mielőtt hazavinnéd az új családtagot. Maga a kutya és a gondozása időt, szorgalmat és kitartást igényel. A jutalmad azonban végtelen öröm és hihetetlen mennyiségű szeretet és támogatás lesz. Másrészt elkötelezettséget jelent, egy élőlényt, aki bizonyos mértékig tőled is függ majd. Egy új kutyával hihetetlen kalandban lesz részed, csak biztosnak kell lenned abban, hogy megfelelően élvezni is tudod majd.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →