A háziállatok segítenek a mentális nehézségek esetén

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Általánosan ismert tény, hogy háziállataink társaságában jól érezzük magunkat. Sőt, úgy tűnik, hogy a háziállatok akkor is pozitív hatással lehetnek ránk, ha valamilyen mentális betegséggel küzdünk. Legalábbis az ezekben szenvedő emberek ezt állítják.

A súlyos mentális betegséggel élő emberek azt mondják, hogy a háziállatuk nyújtja nekik az egyik legfontosabb támogatást, ami hatalmas segítséget jelent a nehéz helyzetük kezelésében. A BMC Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányban, amely a mentális betegek támogatásával foglalkozik, a megkérdezettek 60 százaléka azt állította, hogy háziállata a támogató hálózata központi köréhez tartozik, további 20 százalékuk pedig fontos támasznak nevezte őket.

Az állatok segítenek az embereknek jobban kezelni az érzéseiket. Elérik, hogy ne a betegségük tüneteire koncentráljanak, és megnyugtatják őket. Néha elég az állat mindennapi gondozása, simogatása, vagy egy másik élőlény puszta jelenléte, közelsége. Ráadásul a háziállatok beépülnek az ember kapcsolati hálójába, amely a mentálisan beteg emberek esetében gyakran sérül, és gondot okoz számukra az interperszonális kapcsolatok kialakítása. Ezek pedig fontosak az ember egészsége szempontjából.

Az ember és az állat kapcsolata nem olyan bonyolult, és szinte mindig pozitív. Abban különbözik az emberek közötti kapcsolatoktól, hogy ez a saját döntésünk, ellentétben például a rokonokkal való kapcsolatainkkal. Az állatok teljesen előítélet-mentesek, és sose kételkednek bennünk. Ez megszabadít a kapcsolathoz fűződő negatív érzések terhétől, az önbizalomhiány sem okoz gondot, és más pozitív hatása is van.

A mentálisan beteg emberek számára még az is nehézséget jelenthet, hogy reggel kikászálódjanak az ágyból, és kimozduljanak otthonról. Egy kutya viszont ráveszi őket, hogy kikeljenek az ágyból, hiszen megvannak az igényei. A háziállatok abban is segítenek a betegeknek, hogy visszatérjenek a napi rutinjukhoz, hiszen az állatot minden nap meg kell etetni, a toalettjét rendszeresen tisztítani kell, és a szőre is ápolást igényel... Azt is figyelembe kell venni, ha egy beteg embernek nincs kedve gondoskodnia magáról (mindegy, hogy mentális vagy fizikai okokból), akkor kockázatos, ha a háziállat csak rá van utalva. Azonban az ember egy háziállatnak köszönhetően új életet kaphat.

Az állatok egyértelműen pozitív hatással vannak az emberek mentális egészségére, de sajnos az ezzel a kérdéssel foglalkozó tanulmányokat túlságosan triviálisnak tartják, és nem kapják meg a megérdemelt figyelmet. Véleményem szerint a háziállatok sok mindenben tudnak segíteni, sőt személy szerint én minden nap látom a pozitív hatásukat. Segítenek megszabadulni a rossz hangulattól, mindig jönnek, ha ölelésre van szükségem, és rávesznek, hogy felkeljek a kanapéról.

Ti mit gondoltok erről? Szerintetek segítenek a háziállatok a mentális problémák gyógyításában?


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →