9 dolog, amit szeretnek a macskák!

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Minden macskatulajdonos tudja, hogy ezeknek az elegáns és látszólag független állatoknak megvannak a maguk egyedi szokásai. Ha boldoggá akarod tenni a macskádat, jó, ha tudod, mit szeret igazán. Íme kilenc ötlet, hogy mi az, ami semmiképpen sem hiányozhat a macskád életéből!

1. Sok szeretet és figyelem

Bár a macskákat gyakran függetlennek tartják, mégis szükségük van gazdájuk szeretetére és figyelmére. Ne hagyd tehát sokáig egyedül otthon, és fordíts rá sok figyelmet. Az együtt töltött idő az egyik legfontosabb dolog, amire macskádnak szüksége van a boldog élethez. Ez lehet közös játék, fésülgetés, vagy egyszerűen a kanapén vagy az ágyban való heverészés.

De felejtsd el, hogy ugyanakkor elegendő személyes térre és magánéletre is szüksége van. Ezért lesznek olyan napok, amelyeket egyedül tölt majd kedvenc búvóhelyein, és lesznek olyan napok, amikor végtelen figyelmet követel. 

2. Véget nem érő alvás, pihenés, de játék is 

Nem titok, hogy a macskák szeretnek aludni. Egy átlagos macska napi 12-16 órát alszik! Mivel éjszakai lények, a nap nagy részében alszanak - és ki hibáztatná őket ezért? Mindenki szereti a hosszú, nyugodt pihenést egy meghitt helyen. Ezért egy kényelmes, puha macskaágy vagy egy rejtett pihenőhely minden macskaháztartásban elengedhetetlen. 

Az idő további részében azonban a macskák nagyon aktívak, és sok időt töltenek játékkal vagy környezetük felfedezésével. Ezért fontos, hogy macskádnak sok játék és inger álljon rendelkezésére, hogy fizikailag és szellemileg is lefoglalja. Különösen a házimacskákat kell elegendő aktivitásra ösztönözni, ezért szerelkezz fel interaktív játékokkal és macskajátékokkal.

3. Dobozok és papírzacskók

A macskák imádják a dobozokat. Amint hazahozol benne valamit, a macska egy percet sem vár, máris megágyaz benne magának. Néha még dobozra sincs szükségük, beérik egy kis papírzacskóval. Miért olyan vonzóak a számukra? A macskák szeretnek minél kisebb helyen összepréselődni. Így minden oldalról biztonságban és védve érzik magukat. A papír azért vonzó a számukra, mert meleg, ráadásul könnyen felveszi a szagukat, amivel a területüket jelölik. 

A dobozokon kívül a macskák más, számunkra furcsának tűnő helyeken is kényelemre lelnek, például a cipősszekrényben vagy a mosdókagylóban. 

4. Közös munka a számítógépen 

E-mailt írsz, és a macskád mindenáron meg akar állítani? Ne aggódj, nem csak veled fordul elő. A macskák előszeretettel fekszenek le különböző elektronikus eszközökre - főként a laptop billentyűzetére vagy a bekapcsolt tévé elé. Nem arról van szó, hogy segíteni akarna neked a munkavégzésnél. A bekapcsolt elektronika kellemesen meleg, és a képernyőkön rengeteg olyan dolog történik, ami érdekes a macskád számára. Ha közvetlenül a kezed alá fekszik, jó eséllyel a figyelmedet akarja felkelteni. 

5. Eszeveszett futkosás ide-oda a lakásban 

Szinte minden macska csinál ilyet. Mozdulatlanul ül a sarokban, majd hirtelen a lakás másik végébe rohan. Ez talán a legfurcsább és első látásra legzavaróbb macskaviselkedés.

De nem kell aggódnod, nem szellemeket kergetnek. A macskáknak sokkal élesebb érzékeik vannak, mint nekünk, így valószínűleg megpróbálnak elkapni valamit, amiről fogalmunk sincs, hogy a szobában van. Gyakran egy porszem vagy egy nagyon apró rovar. Ugyanez vonatkozik azokra a pillanatokra is, amikor a macskád nagyon-nagyon feszülten figyel valami nem létező dolgot néhány méterrel előtte.

6. Bármit kaparni, ami kéznél van 

A karmolással a macskák megjelölik a területüket és élesítik a karmaikat. Ezért mindenképpen szereld fel az otthonodat kaparófával, amelyet használhat, és így nem teszi tönkre a bútorokat.  Lehetőleg olyan helyeken helyezd el, ahol korábban is kaparni szokott. Ha pedig nem érdekli őt a kaparófa, nyúlj segítségként a macskamentához.

7. Magasan fekvő helyek a környezet megfigyelésére

A macskák szeretik figyelemmel kísérni a környezetüket. Ezért olyan magasan fekvő helyeket keresnek, ahonnan igazán jó kilátás nyílik mindenre. Helyezz el olyan pihenőhelyeket, amire a macska fel tud mászni. A legjobb hely egy ablak közelében lesz, ahonnan a külvilágra is rálátása nyílik. A madarak és a külvilág megfigyelése lenyűgöző szórakozás! 

8. Finom étel és friss víz 

A macskák közismerten válogatósak! Ezért csak a legjobb száraztápot és alutasakos eledelt adjuk nekik, ami után sóvárogni tudnak! Ne felejtsük el, hogy a macskáknak egész nap hozzá kell férniük az élelemhez, hogy természetüknek megfelelően apránként, kis adagokban ehessenek. 

Nagyon szeretik a friss vizet - ezért előfordulhat, hogy szokatlan helyeken, például a WC-ben vagy a mosdóban keresik. Sokuk számára a folyóvíz elengedhetetlen. Ha tudsz, naponta néhányszor engedj a macskádnak csapvizet, nagyon fog örülni neki. A folyóvíz szerelmeseinek már speciális szökőkutak is rendelkezésre állnak.

9. Rendszeresség

Semmi sem tud jobban felzaklatni egy macskát, mint a rutinjában bekövetkező változásA macskák szeretik a rutint és a rendszerességet. Állíts fel neki egy meghatározott etetési, játék- és pihenési rendet. Az olyan rituálék, mint a reggeli simogatás vagy az esti játék, segítenek a macskáknak biztonságban és elégedettnek érezni magukat. Ha nagyobb változások várhatók - legyen az például egy új családtag (ember vagy állat) érkezése vagy költözés -, hagyjunk elegendő időt a macskának a változás feldolgozására. Emellett a nagyon ideges macskákon különböző nyugtató szerekkel, például speciális jutalomfalatokkal és táplálékkiegészítőkkel, diffúzorokkal vagy az állatorvos által felírt nyugtató gyógyszerekkel is segíthetünk.

 


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →