Mi a teendő, ha egy nőstény kutya azt hiszi, hogy vemhes?

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Hamis terhesség, más néven álvemhesség. Az az állapot, amikor a szuka kutya szervezete a szülésre készül, holott a kutya nem vemhes. Az álvemhesség a tüzelés után jelentkezik, és akár több hónapig is eltarthat. Mi okozza, hogyan állapítható meg, és mit lehet tenni ellene?

Az álvemhesség nem válogat, a macskákat is érinti. MVDr. Lenka Boudová állatorvos, aki a MetropoleVet+ weboldalán foglalkozik a témával, a következőt állítja: „Ha tényleg biztosak vagyunk abban, hogy egyáltalán nem történt nem kívánt párzás, akkor úgynevezett álvemhességgel (hamis terhességgel) van dolgunk, ami elég gyakran előfordul a nem ivartalanított szuka kutyáknál”. Majd hozzáteszi: „Az álvemhesség előfordulása viszonylag gyakori, és kialakulására általában 4-6 héttel a tüzelés után lehet számítani”. A szuka kutyáknál az álvemhesség akár több hónapig is eltarthat.

Hogyan ismerhető fel az álvemhesség és mi okozza?
Anélkül, hogy túlságosan belemennénk a részletekbe, a szuka kutya szervezetében az ovuláció (ivarzás) után a hormonszint olyan állapotnak felel meg, mintha a kutya vemhes lenne. A kutya ráadásul a vemhesség minden jelét mutatja. A Boudová doktornő által említett fizikai tünetek közé tartoznak a duzzadt tejtermelő emlőmirigyek, a megnagyobbodott has, a hányás, a hüvelyi váladékozás és az étvágytalanság ellentéte, azaz a túlzott étvágy és ezáltal a súlygyarapodás. 

Az álvemhesség hatással van a kutya viselkedésére is a többi kutyával és általában a környezetével szemben. Egy egyébként nem konfliktusos és játékos kutya ilyenkor ingerülten reagálhat más kutyákra. Szomorúságot, apátiát és fáradtságot is tapasztalhatunk rajta. 

Az álvemhességet leggyakrabban onnan lehet felismerni, hogy a szuka kutya elkezdi ásni a fekhelyét, és plüssállatokat (vagy más játékokat) kezd hordozni és nyalogatni. Az is előfordulhat, hogy új fekhelyeket kezd keresni. Még ha nem is engedjük meg neki, hogy az ágyban vagy a kanapén feküdjön, akkor is ott találhatjuk. Legyünk kedvesek hozzá, hiszen csak a lehető legjobb kuckót igyekszik megtalálni a kölykei számára. 

A szervezete lényegében a szülésre készül, és mindent utánoz, ami azt megelőzi.

Mit tehetünk? Kezelhető-e az álvemhesség? 
A legjobb, amit ebben az időszakban tehetünk a kutyánkért, hogy lefoglaljuk. Ezt otthon is megtehetjük kutyás logikai játékok segítségével. Tegyünk hosszabb sétákat. Általában a testmozgást tartják a legjobb gyógymódnak. Nagyon fontos odafigyelni az ivásra: mindenképpen figyeljük, ha kedvencünk túl sokat iszik, és szükség esetén jelezzük az állatorvosnak. A táplálék mennyiségét is csökkenthetjük kissé, a kutya semmiképpen ne kapjon túlzottan sok eledelt.

Mit ne tegyünk? Kevesebbet babusgassuk. Adjunk neki játékokat, és ha azokat az ágyába viszi, rejtsük el az álvemhesség idejére, hiszen azokat tévedésből a kiskutyáinak gondolja. Jobb, ha elrejtjük ezeket, amikor például egy másik családtaggal van együtt, így nem váltunk ki belőle szorongásos reakciót. A kutya fekhelyét is kimoshatjuk. „Nem ajánlott az emlőmirigyet melegíteni vagy tejet fejni, ez csak fokozná a tejtermelést. Az emlőmirigy enyhe hűtése megfontolandó; figyeljük meg, ha a tejmirigy bármely szakaszán gyulladás lép fel” – tanácsolja Boudová doktornő a honlapján.

A legrosszabb az álvemhességben, hogy ismétlődően jelentkezik. Az ettől szenvedő szuka kutyák gazdáinak az állatorvos azt tanácsolja, hogy ivartalaníttassák kutyájukat. A hosszan tartó álvemhesség ugyanis az emlőmirigyek gyulladását okozhatja, ami rákos megbetegedéssé fajulhat. A petefészek, a méh vagy a húgyhólyag is károsodhat. Végül figyelembe kell venni kutyánk pszichéjét is, amit megvisel ez az időszak.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →