Macskakarmolás

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

 

Köztudott, hogy a macskák karmolnak. De elgondolkoztál már azon, hogy mi lehet ennek az oka? Ha van otthon macskád, talán már eszedbe jutott, hogy jó lenne leszoktatni a karmolásról. Különösen akkor, ha a karmaival tönkretett már néhány bútort. Helena Ruckerová tenyésztővel beszélgettünk a karmolásról és kaparásról.

 

Miért karmolnak a macskák?

A karmolás a természetükből fakad. A macskák képesek behúzni a karmaikat, hogy vadászat közben csendben lopakodhassanak, majd gyorsan lecsapjanak a karmaikkal, hogy elkapják a zsákmányt. A kutyák nem tudják behúzni a karmaikat, azokat tüskeként használják futásnál. A kutya üldözi a zsákmányt, a macska viszont vár a zsákmányra.

Van-e a karmolásnak valamilyen tipikus oka?

A macskának sokféle oka lehet a karmolásra. Egy macska akkor is megkarmolhat valakit, ha túl sok energia halmozódik fel benne, amit valahol ki kell adnia. Különösen, ha az ember dolgozik, a macska pedig egész nap alszik. Ilyenkor jó, ha játékkal motiváljuk a macskát, hogy az energiáját a toll elkapására vagy labdakergetésre fordíthassa. A túlzott simogatás is vezethet ahhoz, hogy a macska karmolni kezd. Ha a hátára fordítjuk, és a hasát dörzsölgetjük, az nem fog neki tetszeni, de ha hosszan simogatjuk a hátát, egy idő után az sem lesz kellemes számára. A macska szőrének simogatásával ugyanis statikus elektromosságot hozunk létre, ami nem túl kellemes a macskának. A könnyed vakargatás jobban eshet neki. Ha vannak otthon gyerekek, meg kell tanítani őket, hogyan bánjanak a macskával. Ugyanis simogatás és játék közben a felgyülemlett energia karmolásra késztetheti.

Ha a macskának lehetősége van magasabb helyre visszahúzódni, és biztonságból figyelni a környezetét, akkor ezek az incidensek elkerülhetők. Csak az igazán félénk macskák azok, akik akár már abban a pillanatban megkarmolnak, amikor megpróbálunk kapcsolatot teremteni velük. Félelmükben – habár nem ez a védekezés legjobb módja –, mégis karmolni kezdenek. Vannak olyan macskák is, akik látszólag ok nélkül agresszívek. Ilyenkor a macskának általában valamilyen egészségügyi problémája van, vagy nincsenek kielégítve az alapvető szükségletei.

Tulajdoníthatunk-e bármilyen jelentőséget a kiscicák karmolásának? Hogyan kezeljük ezt?

Amikor a macskák játszanak, az is tűnhet agresszív karmolásnak. Ha csak egyetlen kiscicánk van, akkor a vadászat megtanulásához mi is válhatunk „macskatárssá”. A cicáknál mindig játékszert kell használni a játékhoz (toll stb.) Nem szabad hagyni, hogy a cica a kezünkkel játsszon. A macskakarmok nagyon élesek, és a karmolás nagyon fájhat. A sérüléseket részben enyhíthetjük azzal, hogy a karmok éles végét lenyírjuk, tompítjuk.

A karomvágás mindenképpen szükséges? Mikor érdemes elkezdeni, és minden macska karmait le kell-e vágni?

A karomvágást már a cicák fiatal korától kezdve gyakorolni kell, hogy hozzászokjanak. A szabadban tartott macskák esetében a karomvágás nem ajánlott, mert megnehezítené a vadászatot vagy a fára menekülést, ha veszélybe kerülnek.

Miért olyan fontosak a karmok a macskák számára?

A macskák a karmaikat arra használják, hogy fára másszanak, amikor veszély elől kell menekülniük. A karmaik a tappancsok felé görbülnek, így könnyebben tudnak felmászni. A lefelé jutáshoz azonban nem sok hasznát veszik, ezért reked annyi macska a fán. Egy tapasztalt macska hátrafelé mászik le a fáról.

Hogyan lehet megszüntetni a karmolást otthon?

A karmolás a macska természetének része. Ha otthon macskát tartunk, gondoljunk az ösztöneire. Szerezzünk be egy macskafát, hogy a macska a magasban el tudjon bújni. Ugyanakkor a karmolás jót tesz a macska lelkének (megjelöli ezzel a területét). A kaparófa kiválasztásakor olyat válasszunk, amelynek egyik törzse elég magas ahhoz, hogy a macska hátsó lábaira álljon, és elülső karmaival kaparja a fát. Sokan túl alacsony törzsű kaparófát választanak, ami azt eredményezheti, hogy a macska tönkreteszi a bútorokat. Ahhoz, hogy a macska boldog legyen, fontos, hogy ki tudja elégíteni természetes szükségleteit.

Vannak-e megbízható módszerek arra, hogy a macska abbahagyja a karmolást?

Ha a macska gyakran van egyedül otthon, és gondot okoz az, hogy embereket megkarmol, akkor általában segít, ha szerzünk mellé egy társat. Különösen akkor, ha munkába járunk. A két macska ilyenkor együtt gyakorolhatja vadászati képességeit.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →