Kutya engedelmesség: hogyan kezdjük el a kiképzést, és mit vegyünk figyelembe?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

A kutya engedelmesség nagy téma nemcsak a kutyatartók körében, hanem a közösségen kívül is. Egy olyan kutya, amely nem engedelmeskedik gazdája parancsainak, nagy problémát jelenthet. Ezért minden kutyának legalább az alapképzésen át kell esnie. A képzés szintje aztán természetesen attól függően változik, hogy a gazdinak milyen szándékai vannak a kutyával. Ha a gazda csak magáért a kutyatartás öröméért tart kutyát, és csak a parkba szeretne vele elmenni, akkor elég egy alacsonyabb szintű képzés. Ha viszont sportkinológiában szeretné fejleszteni, a kutyának átfogóbb kiképzésben kell részesülnie. A kutyák engedelmességével kapcsolatos kérdéseinkre Jitka Duffková tenyésztő válaszolt.

Miért fontos az engedelmességi kiképzés?

Minden egyes kutyának és minden fajtának megvan a maga célja, amire tenyésztették. Mielőtt szert tennénk egy kölyökkutyára, minden leendő kutyatartónak át kell gondolnia, hogy miért vesz kutyát, milyen elvárásai vannak a kutyával szemben, és mit tud nyújtani a kutyának. Egy olyan gazdinak, aki sportkutyázni vagy vadászni szándékozik a kutyájával, más a feladata, mint annak, aki pusztán társként szeretne kutyát. Egy másik nagyon fontos szempont, ami manapság egyre inkább előtérbe kerül, hogy minél nagyobb a kutya, annál jobban kell tudnia a gazdának irányítani a kutyát. Ez azért fontos, hogy a kutya ne támadjon emberekre.

Honnan lehet tudni, hogy egy kutya engedelmes?

Ez a gazdi és a kutya körül lévő emberek személetmódjától függ. A városban élő emberek, akiknek nincs kutyájuk, és szabadidejükben a parkokban szeretnének pihenni, nem örülnek túlságosan, ha egy féktelen kutya elkezd ugrálni a takarójukon és a hátukon, bármennyire ártalmatlan játéknak látja is ezt a kutya gazdája. Számomra az a kutya engedelmes, amelyik teljes mértékben a gazdája irányítása alatt áll, és nem okoz galibát sem az embereknek, sem a többi kutyának. De természetesen ez mindig a gazdától és a kiképzéshez való hozzáállásától függ.

Mit foglal magában az engedelmességi kiképzés?

Itt különbséget kell tennünk a kutyával kapcsolatos egyes célok között. A sportkinológiában ezek közé tartoznak különböző, a vizsgaszabályok szerinti gyakorlatsorok. Ha csak társként tartjuk a kutyát, akkor az a legfontosabb, hogy a gazdi uralja a kutyáját. Ez magában foglalja a kutya odahívását, a pórázon való sétáltatást, azt, hogy a kutyát egyedül hagyhatjuk, például kikötve egy üzlet előtt.

Milyen parancsokat kell betanítani?

Ismétlem, ez attól függ, hogy valójában miért tartunk kutyát. Számomra az a legfontosabb, hogy a kutya odajöjjön – és ez vonatkozik a kiképzés minden területére.

Hogyan kell elkezdeni az engedelmességi kiképzést? Milyen életkorban érdemes elkezdeni?

Mindenképpen még akkor, amikor a kutya még kölyök. A kiskutyának már az elejétől fogva tudnia kell, hogy bizonyos dolgokat elvársz tőle, és hogy van némi felelőssége. Az engedelmesség tanítását a „megteszed, megkapod” módszerrel kezdem. Ez egy olyan taktika, amikor a kiskutya mindenért jutalmat kap, ha helyesen elvégzi, amire kérjük. Tehát, ha odajön, amikor hívod, akkor jutalmazd meg. A kiskutya így rájön, hogy ha hívásra odajön hozzád, akkor jutalomfalatot kap. A sportkinológiában ugyanez a helyzet: a kölyökkutyák és a fiatal kutyák mindent jutalomfalatokon keresztül tanulnak meg. Ezt hívjuk a pozitív megerősítés módszerének, amikor a kutyát megjutalmazzuk, ha helyesen végzi el a gyakorlatot.

Hogyan motiválod a kutyákat az engedelmességi kiképzés során?

Kölyökkutyák és fiatal kutyák esetében jutalomfalatokat használok, azokat a kutyákat pedig, akik már legalább részben elvégezték a kiképzést, egy általuk kedvelt játékkal jutalmazom. Egy labda például nagyszerű jutalom.

Jobb, ha szakemberhez fordulunk a kiképzéssel, vagy otthon magunk is megoldhatjuk?

Ez megint csak attól függ, milyen szándékai vannak a gazdinak a kutyával kapcsolatban. Ha valaki társként tartja a kutyát, és nincsenek nagy igényei, az egyedül is megoldhatja a kutyája kiképzését. Ugyanakkor fontos, hogy a kutya ne legyen problémás természetű, ami megnehezítheti az otthoni kiképzést. Ha szeretnénk kiképezni a kutyát, vizsgákat letenni, tenyésztés céljából regisztráltatni, vagy olyan kutyánk van, amely problémásan viselkedik, érdemes felkeresni egy szakembert vagy ebtenyésztő szervezetet.

Vannak olyan fajták, amelyeket könnyebb megtanítani az engedelmességre?

Vannak kutyafajták, amelyeket kifejezetten engedelmességi kiképzésre szántak, és van egy alapszabály, hogy minél temperamentumosabb és aktívabb egy kutya, annál szívesebben dolgozik veled, mert igazán értékeli a lehetséges jutalmakat. Másrészt azokat a kutyafajtákat, amelyek számára a fizikai aktivitás nem elsődleges, jobban kell motiválni.

Minden kutyát meg lehet tanítani az engedelmességre?

Minden kutyának megvannak a maga korlátai, ezért az engedelmességi kiképzés követelményeinek az adott kutya természetétől, fajtájától és képességeitől kell függenie. Az alapvető parancsokat azonban minden kutya képes megtanulni.

Elkezdhetjük az engedelmességi kiképzést felnőtt korú kutyáknál?

Az engedelmességi tréninget bármely életkorban el lehet kezdeni, de minél korábban kezdjük el motiválni a kutyát és követelni tőle az engedelmességet, annál könnyebb a kutya számára. A kutyákat mindig az emberekhez hasonlítom. Egy tinédzserrel mindig nehezebb szót érteni, mint egy kisgyerekkel, aki függ tőled, és akinek a szemében te vagy az univerzum középpontja.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →