Hogyan hűtsük le a kutyánkat a legmelegebb nyári napokon?

WAF Kft. tette közzé ekkor:

Hiába van kint harminc fokos hőség, nem sokan akarnak napokig bent maradni a lakásban. És, hogy őszinték legyünk, gyakran bent sem sokkal jobb. Négylábú barátaink azonban még nehezebben viselik a hőséget. Hogyan tudunk segíteni nekik?

Mielőtt megnéznénk, hogy hogyan hűthetjük le a kutyánkat, ne feledjétek, hogy a legjobb, ha elkerülitek a hőséget. Sétáljatok a reggeli és az esti órákban, kirándulás esetén induljatok el minél korábban, tartsatok gyakran szünetet, maradjatok minél többet árnyékban, és figyeljetek rá, hogy a kutya eleget igyon. Húzzátok be a függönyt ott, ahol besüt a nap, és engedjétek be a kutyát a leghűvösebb helyiségbe. Ez általában az előszoba, ahol a padlóburkolat szintén kellemesen hűvös.

Ha kirándulni mentek, kár lenne otthon hagyni a kutyát, de gondoljátok végig az ő szempontjait is az utazás megtervezésekor. Válasszatok inkább egy erdőn keresztül vezető útvonalat, mint egy kopár hegygerincet. Az is segít, ha a kutyának útközben van lehetősége fürdeni, de előtte meg kell várni, amíg a bundája már nem olyan forró. Az útvonal hosszát is át kell gondolni. A gyakoribb szünetek miatt előfordulhat, hogy nem tudtok olyan hosszú utat megtenni, mint hűvösebb napokon, vagy ha egyedül sétáltok.

Fontos tudni, hogy a kutyák hőszabályozása másképp működik, mint az embereké. A kutyáknak csak a mancsukon vannak verejtékmirigyek, így azok csak kis mértékben segítenek a hőszabályozásban. Fő feladatuk a párnák nedvesítése a tappancsokon, és a tapadás javítása. A kutya keringési rendszere a túlzott melegre a pulzus felgyorsításával és a testfelszínen lévő apró erek kitágításával reagál. Így a hő a testből a felszínre távozik. Nyáron a kutyának vékony fedőszőrzete van, amely szellős és jó levegőáramlást biztosít. Ezáltal a hő eloszlik a kutya testéből. 

A párolgás fontos folyamat, amelyben a kutya szája fontos szerepet játszik. A szájnak és a nyelvnek jó a vérellátása, és ahogy a nyál elpárolog a kutya nyitott szájjal történő felgyorsult légzésével, ez hűti őt. Az elegendő vízfogyasztás ezért kulcsfontosságú a kutya hőszabályozása szempontjából, hogy megelőzzük a kiszáradást. Ne számítsatok arra, hogy útközben találtok vizet, mindig vigyetek magatokkal egy palackkal a kutyának, és gyakran itassátok meg. A boltokban kaphatók különböző ionos italok kutyák számára is, amelyek minden szükséges tápanyaggal ellátják a kutyát.

Hogyan hűthetitek le tehát a kutyátokat? Ezt fokozatosan kell csinálni. Ha egy hosszú séta után jéghideg vízzel zuhanyoznátok le a kutyát, a teste veszélyes sokkot kapna, és összeomlana. Először a kutya mancsait hűtsétek le, aztán haladjatok tovább a hasa és az ágyéka felé, sőt a fejét is bevizezhetitek. A víz legyen langyos, ne túl hideg. Azt sem szabad hagyni, hogy a kifulladt kutya hideg tóba ugorjon. Először hagyni kell, hogy kifújja magát, aztán nedvesítsétek meg a mancsát, majd egy kis idő után már beengedhetitek a vízbe egészen lassan, hogy a testének legyen ideje reagálni a hőmérséklet-különbségre. 

A talppárnák és a kutya mellényének hűtése is sokat segít a hőségben, akár otthon, akár utazás közben. Sokan használnak ehhez gélpárnát; ezeket ti is magatokkal vihetitek utazáshoz, betehetitek a kutya fekhelyére, sőt az autóban is használhatjátok. Ezeket vízzel kell aktiválni, amit a párna felszív, és így a párolgás révén több órán keresztül hűsítik a kutyát.

Ti milyen trükkökkel hűsítitek a kutyátokat?


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →