A kutyák és a rizs

Waf Kft HU12040797 tette közzé ekkor:

Vajon a rizs, illetve a gabonafélék beilleszthetők-e a kutya étrendjébe? Csak arra szolgál, hogy telítődjön a kutyád, vagy értékes tápanyagforrást jelent?  

A glutén, a legtöbb gabonafélében megtalálható fehérjecsoport, allergiás vagy autoimmun reakciókat okoz. A rizs azonban a kukoricához hasonlóan a gluténmentes gabonafélék közé tartozik. Ezek sokkal jobbak a kutyáknak (csakúgy, mint az embereknek), mivel könnyebben emészthetők.

A rizs ráadásul a kutyák számára a legértékesebb növényi eredetű állateledel-alapanyag. Éppen ezért nagyon gyakran találkozhatunk vele a tálkáikban, és nem csak azért, mert kielégítő az éhes pocakjuk számára. A rizs a jól emészthető szénhidrátok és keményítők mellett számos vitamint (B1, B2, B3, B6, E), ásványi anyagot (kálium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, szelén, kalcium és egyéb) és 8 esszenciális zsírsavat is tartalmaz. Allergiás vagy cukorbeteg kutyák és macskák számára is alkalmas. 

Ez az oka annak, hogy hipoallergén, illetve más, speciális eledelekben is megtalálható. A kiváló minőségű állateledelekben csak egyféle keményítőtartalmú alapanyaggal (rizs, kukorica, burgonya) találkozhatunk. 

A tápanyagtartalom tekintetében a legjobb rizsfajta a teljes kiőrlésű rizs. A fehér rizsből ugyanis hiányoznak a szemek fedőrétegei, holott ezek rengeteg vitamint tartalmaznak. A teljes kiőrlésű rizs ugyanannyi rostot tartalmaz, azonban nehezebben emészthető.

Ha saját magad készíted el a kutyádnak, mindegy, hogy fehér vagy teljes kiőrlésű rizsről van szó, főzd sokáig, mert ezáltal könnyebben emészthetővé válik. Azonban jó ötlet, ha egy éjszakán át (legalább 9 órára) vízben áztatod, tökéletes esetben egy csepp citromlével vagy más savas hatású összetevővel. Így a szemekből felszabadulnak a tartósító enzimek (melyek megakadályozzák a korai csírázást, és megőrzik a tápanyagokat), a szemek „aktiválódnak”, ami növeli emészthetőségüket, és aki megeszi, több ásványi anyagot és fehérjét nyerhet ki belőlük. Így a főzési idő is lerövidül – ráadásul a főzés egyes vitaminokat el is pusztít.


A bejegyzés megosztása



← Régebbi bejegyzés Újabb bejegyzés →